x
x

COVID-19: Potvrđen je i treći slučaj omikrona u Hrvatskoj

  07.12.2021.

Na jučerašnjoj konferenciji za medije ravnatelj HZJZ-a, izv. prof. dr. sc. Krunoslav Capak, prim. dr. med. spec., voditelj Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti, dr. sc. Bernard Kaić, prim. dr. med. i voditeljica Službe za mikrobiologiju, dr. sc. Ljiljana Žmak, dr. med. javnost su obavijestili kako je novi soj koronavirusa omicron u Hrvatskoj potvrđen.

COVID-19: Potvrđen je i treći slučaj omikrona u Hrvatskoj

Ravnatelj HZJZ Krunoslav Capak istaknuo je kako je omikron soj je u vrlo kratko vrijeme otkriven u još nekim zemljama svijeta, a Hrvatska je prva koja je među zemljama EU poduzela mjere vezane uz omikron.  Voditeljica Službe za mikrobiologiju Ljiljana Žmak kazala je kako je brzom analizom ustanovljeno da je soj najbliži i najsličniji sojevima omikrona koji su dokazani u Bocvani.

Voditelj službe za epidemiologiju zaraznih bolesti dr. Bernard Kaić istaknuo je kako su kontakti oboljelih brzo detektirani.

Potvrđen je i treći slučaj omikrona u Hrvatskoj

Provjerom dva pristigla uzorka u službenom laboratoriju Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, koja je završila danas 6.12.2021. u prijepodnevnim satima, utvrđeno je da se radi o Omikron varijanti. Usporedno s laboratorijskom analizom obavljeno je i epidemiološko istraživanje i svi kontakti oboljelih koji su u Hrvatskoj pozvani su obaviti PCR test. Ukupno je uzeto 16 uzoraka od kojih je 14 negativno, 1 je u radu a 1 je pozitivan na novu varijantu Omikron što ukupno čini tri slučaja zaraze ovom varijantom koronavirusa u Hrvatskoj. Nad svim kontaktima obavljena je epidemiološka obrada i stavljeni su u karantenu.

Dodatne informacije, preporuke i upute vezane uz epidemiju COVID-19 pratite na našim mrežnim stranicama:

https://www.hzjz.hr/sluz…/koronavirus-najnovije-preporuke/