x
x

Cjepivo protiv COVID-19 i influence - mogu li zajedno?

  04.12.2021.

Randomizirano kliničko ispitivanje koje je uključivalo različita cjepiva protiv COVID-19 i gripe pokazalo je da je istodobna primjena oba cjepiva sigurna i imunogena.

Cjepivo protiv COVID-19 i influence - mogu li zajedno?

Kada su cjepiva protiv COVID-19 tek odobrena, primjena ostalih cjepiva općenito je bila razdvojena za najmanje 2 tjedna. Međutim, istodobna primjena cjepiva protiv COVID-19 s drugim cjepivima danas je postala uobičajena.

Nedavno objavljeno randomizirano kliničko ispitivanje u Ujedinjenom Kraljevstvu podržava ovu praksu istovremene primjene cjepiva protiv COVID-19 i influence.

U istraživanje je uključeno 680 ispitanika za šest kohortnih studija dvaju različitih cjepiva protiv COVID-19 (ChAdOx1 [AstraZeneca] ili BNT162b2 [Pfizer-BioNTech]) i tri različita cjepiva protiv gripe. Sudionici su primili drugu dozu svakog cjepiva protiv COVID-19 i istovremeno i jedno od cjepiva protiv gripe u ispitivanoj skupini ili nakon 3 tjedna u kontrolnoj skupini.

Blage i umjerene reakcije na cjepivo bile su česte, ali stope su bile slične u obje skupine i nije bilo posebne zabrinutosti za sigurnost ispitanika. Porast titra protutijela na SARS-CoV-2 i na gripu bili su slični među onima koji su primili istodobnu ili postupnu primjenu cjepiva protiv gripe.

Podaci iz ovog istraživanja podupiru trenutnu praksu istodobne primjene cjepiva protiv COVID-19 i gripe. Na taj način se pojednostavljuju napori za prevenciju ove dvije ozbiljne respiratorne virusne infekcije.