x
x

Volonteri u palijativnoj skrb

  10.10.2021.

U mnogim objavljenim radovima dobro su opisane poželjne karakteristike volontera, kao što su dobra volja, predanost, odgovornost, motiviranost, samokritičnost, komunikacijske vještine, kreativnost, a u palijativnoj skrbi to je još i empatija prema palijativnim bolesnicima i njihovim najbližima.

Volonteri u palijativnoj skrb

U okviru svog redovitog rada organizirala sam prve online edukacije iz palijativne skrbi, liječenja kronične maligne i nemaligne boli, komunikacije, asertivnosti, empatije i timskog rada u medicini što je dodatno potaknulo moj interes za ovom granom medicine. Aktivnim uključivanjem u rad Zaklade "Biskup Josip Lang" pod vodstvom pok. p. Antuna Cveka koji je više od 40 godina brinuo za stare, bolesne i napuštene osobe krenula sam kao volonter u jednu od aktivnosti, a to je posjeta starim, nemoćnim i osamljenim osobama u staračkim domovima u Zagrebu. U istraživanju provedenom među 12 volontera koji su sudjelovali u istoj akciji, volonteri su istaknuli da su osnovi motivi koji ih pokreću: činiti dobro i dobro se osjećati, pomoći najbolesnijima, starijim i nemoćnim osobama iz ljubavi. Volonterima se najviše sviđa pomaganje drugima, druženje i komunikacija kako s korisnicima tako i međusobno, a osobito je jedan ispitanik istaknuo zajedničko druženje s voditeljem volontera te njegovu nesebičnu ljubav i zahvalnost koju im upućuje. Drugo volontersko iskustvo odnosi se na rad s kronično bolesnim beskućnicima kod sestara Majke Terezije o kojima sam skrbila u timu s medicinskom sestrom, ljekarnikom, časnom sestrom, fizioterapeutom i socijalnim radnikom uz poštivanje etička načela i potrebnu pažnju.

U trenutnim okolnostima pandemije COVID-19 volontiramo koliko možemo, komuniciramo telefonski i prilagođavamo se na nove mogućnosti virtualnog pomaganja.

Ivana Klinar

Poslijediplomski tečaj stalnog medicinskog usavršavanja I. kategorije OSNOVE PALIJATIVNE SKRBI, listopad 2021