x
x

CDC: booster doza cjepiva protiv COVID-19 starijim od 65 godina

  24.09.2021.

Savjetnici američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) jednoglasno su podržali davanje treće doze cjepiva protiv koronavirusa Pfizer i BioNTech Comirnaty osobama starijim od 65 godina i osobama koje se nalaze u domovima za starije i nemoćne osobe.

CDC: booster doza cjepiva protiv COVID-19 starijim od 65 godina

Savjetodavni odbor također je preporučio booster doze cjepiva za odrasle u dobi od 18 do 64 godine s određenim komorbiditetima, ali su stavovi bili podijeljeni kad su u pitanju bile mlađe odrasle osobe.

Savjet je uslijedio dan nakon što je FDA izdao odobrenje po ubrzanom postupku kojim se dopušta da se cjepivo kao treća doza daje osobama starijim od 65 godina, kao i onima od 18 do 64 godine koji imaju visok rizik za teži oblik bolesti COVID-19, ili osobama koje su često zbog svog posla izložene SARS-CoV-2 virusu što predstavlja veliki rizik za razvoj ozbiljnih komplikacija. Dodatne doze primjenjivale bi se najmanje šest mjeseci nakon završetka cijepljenja s dvije doze. Ranije je već izdano FDA odobrenje za booster dozu kod osoba s oslabljenim imunološkim sustavom.

Vijeće CDC-a glasovalo je 13 naprema 2, podržavajući uporabu treće doze u bolesnika u dobi od 50 do 64 godine s kroničnim bolestima, i 9 naprema 6, kako bi se mlađim odraslim osobama od 18 do 49 godina omogućilo cijepljenje trećom dozom zbog prisutnih komorbiditeta. Analiza CDC-a je pokazala da je mnogo korisnije treću dozu dati osobama starijim od 65 godina nego osobama u mlađim dobnim skupinama.

Odbili su primjenu treće doze u skupini koja je profesionalno često izložena virusu kao što su osobe u domovima za starije i nemoćne osobe, u zatvorima, u skloništima za beskućnike…

Bidenova administracija nastoji treću dozu cjepiva dati svim osobama starijim od 16 godina već ovog tjedna, međutim, FDA zbog nedostatnih podataka nije za ovako široku primjenu.

Izvor: The New York Times