x
x

HLK oštro osudila priopćenje Hrvatske udruge ugovornih ordinacija

  20.07.2021.

Hrvatska liječnička komora čvrsto se ograđuje od neznanstvenih tvrdnji i nestručnih stavova Hrvatske udruge ugovornih ordinacija (HUUGO) da učinkovitost i sigurnost cjepiva protiv COVID-19 nisu znanstveno dokazane. Usred pandemije, kada javnost s pojačanom pozornošću prati istupe i preporuke liječnika, udruga HUUGO je u priopćenju pokazala zabrinjavajuću razinu nepoznavanja rezultata znanstvenih istraživanja i relevantnih propisa.

HLK oštro osudila priopćenje Hrvatske udruge ugovornih ordinacija

Iz poziva „da se objave dokazi o učinkovitosti i sigurnosti cjepiva“ koji je u ime HUUGO-a putem facebook stranice i službenim dopisima uputila predsjednica HUUGO-a Josipa Rodić, proizlazi da vodstvo HUUGO-a nije upoznato niti s jednim od više stotina znanstvenih istraživanja o cjepivima protiv COVID-19 objavljenih u posljednjih godinu dana. Ova istraživanja dokazala su djelotvornost cjepiva u zaštiti od zaraze i izuzetno visoku djelotvornost u sprječavanju teške bolesti i smrti. Regulativna tijela redovito objavljuju i obnavljaju preporuke i stavove o cjepivima, a nacionalna i međunarodna stručna medicinska društva, kao i različita savjetodavna zdravstvena tijela izdaju brojne preporuke, stručne smjernice i procjene učinkovitosti cjepiva. Liječnička komora napominje kako je obveza i dužnost svake liječnice i liječnika da se kontinuirano stručno usavršava i da prati relevantnu stručnu i znanstvenu literaturu. Nevjerojatno je da je to obilje znanstvenih i stručnih dokaza uspjela promaknuti vodstvu udruge HUUGO.

Iz obraćanja medijima također proizlazi da vodstvo ove udruge ne posjeduje nužna temeljna znanja o procesu odobravanja cjepiva i lijekova u EU i Hrvatskoj. Naime, uvjetno odobrenje kakvo su dobila cjepiva protiv COVID-19, u EU je uobičajen postupak odobravanja lijekova i cjepiva. Standardi sigurnosti za lijekove i cjepiva iznimno su visoki i kod uvjetnog i kod konačnog odobrenja. Nikada se niti jedan lijek nije ovako intenzivno pratio kao što se sada prate ova cjepiva kroz epidemiološke baze podataka o 138 milijuna ljudi. Liječnička komora dužna je također upozoriti i javnost i liječnike koji vode HUUGO da je njihova tvrdnja da postoji EU ili hrvatski propis koji traži da klinička testiranja cjepiva traju pet godina neistinita.

Stručno neodgovoran istup vodstva ove udruge, sa stavovima neutemeljenima na znanstvenim činjenicama, ruši povjerenje kako u liječnike primarne zdravstvene zaštite, tako i u liječnike općenito. Ovakve netočne i znanstveno neutemeljene izjave otežavaju ostvarenje što više razine cijepljenosti hrvatskih građana. HLK postavlja pitanje znaju li uopće članovi udruge što radi vodstvo i slažu li se s ovakvim znanstveno neutemeljenim, a javnozdravstveno štetnim priopćenjem. Nadležna povjerenstva Hrvatske liječničke komore zatražit će očitovanje od vodstva HUUGO-a.

Hrvatska liječnička komora podsjeća hrvatsku javnost da je cijepljenje jedini izlaz iz ove pandemije i svjetlo povratka u normalan život. HLK poziva još jednom sve hrvatske građane koji nemaju medicinske kontraindikacije da se cijepe.

Izvor: Hrvatska liječnička komora