x
x

COVID-19: Štite li cjepiva starije osobe od hospitalizacije?

  30.04.2021.

Na prijemu u bolnicu testirane su starije odrasle osobe sa simptomima sličnim kao kod COVID-19. Osobe negativne na SARS-CoV-2 su većinom bile cijepljene u odnosu na pozitivne necijepljene osobe, objavljeno je u The Morbidity and Mortality Weekly Report (MMWR).

COVID-19: Štite li cjepiva starije osobe od hospitalizacije?

Istraživači su proučavali 417 odraslih osoba starijih od 65 godina koji su bili hospitalizirani s bolešću sličnom COVID-19 u 14 država SAD-a u razdoblju od siječnja do ožujka 2021. 45% hospitaliziranih je bilo pozitivno na SARS-CoV-2 tijekom boravka u bolnici (ispitivana skupina); ostatak testiran je bilo negativno (kontrolna skupina).

Na početku bolesti potpuno cijepljeno je bilo samo 0,5% bolesnika iz ispitivane skupine (2 doze najmanje 14 dana prije) cjepivom Pfizer-BioNTech ili Moderna, nasuprot 8% kontrola. Slično tome, 10% bolesnika iz ispitivane skupine je djelomično cijepljeno (1 doza), naspram 19% kontrola. Istraživači su procijenili da je učinkovitost kompletnog cijepljenja 94%, a djelomičnog 64%.

Istraživači zaključuju da će nastavak brzog cijepljenja odraslih osoba u SAD-u vjerojatno imati značajan utjecaj na hospitalizaciju bolesnika s COVID-19 i mogao bi dovesti do srazmjernog smanjenja post-COVID stanja i smrtnih slučajeva.