x
x

COVID-19: izbijanje epidemije nakon otvaranja bara

  06.04.2021.

Najmanje 46 slučajeva infekcije COVID-19 može se pratiti do bara koji se otvorio u ruralnom dijelu Illinoisa u SAD-u, objavljeno je u časopisu Morbidity and Mortality Weekly Report (MMWR).

COVID-19: izbijanje epidemije nakon otvaranja bara

Bar, koji ima kapacitet 100 ljudi u zatvorenom prostoru, ponovno je otvoren u veljači 2021. Četiri osobe koje su prisustvovale otvorenju tog su dana imale simptome COVID-19. Jedan je sudionik dan prije događaja bio pozitivan na COVID-19, ali nije imao simptome. Ukupno je bilo pozitivnih 26 sudionika proslave i tri zaposlenika. Utvrđeno je sedamnaest sekundarnih slučajeva. Jedan sudionik otvaranja bara koji je imao pozitivan test na SARS-CoV-2 radio je u ustanovi za dugotrajnu njegu. U toj istoj ustanovi su nakon toga tri osobe naknadno imale pozitivne testove, od kojih je jedna hospitalizirana. Niti jedan od bolesnika s COVID-19 koji je radio u ustanovi za dugotrajnu njegu nije cijepljen, iako je zaposlenicima u toj ustanovi ponuđeno cijepljenje. Uz to, škola je zatvorena zbog izbijanja bolesti COVID-19, a infekcija je zahvatila 650 djece.

Autori su zaključili da prijenos koji potječe iz jednog mjesta kao što je bar ne utječe samo na zaposlenike bara, već može utjecati i na cijelu zajednicu. Kako se pojedine tvrtke u zajednici počinju otvarati, važno je uzeti u obzir dodatne mjere prevencije, poput ograničavanja popunjenosti zgrada i poboljšanja ventilacije.