x
x

Akutni pankreatitis

  mag. sc. Lana Augustinčić, dr. med.

  29.03.2021.

Akutni pankreatitis je kompleksna bolest koja ima varijacije u vidu ozbiljnosti i tijeka. Brza dijagnostika i stratifikacija ozbiljnosti upale utječu na brzu trijažu bolesnika. U brizi oko pacijenata vrlo važna je adekvatna hidratacija i prehrana. Kada govorimo o gastrointestinalnim bolestima, akutni pankreatitis je među vodećim uzrocima prijema u bolnicu. Na to utječu stratifikacija rizika, nadoknada tekućina i hranjivih tvari, praćenje pacijenta i stratgija smanjenja rizika što su teme ovog preglednog članka.

Akutni pankreatitis

Pretraženi su MEDLINE i Cochrane baze podataka za studije na engleskom jeziku objavljene između siječnja 2009. i kolovoza 2020. za trenutne preporuke prediktivnih rezultata (SCORE), nadomještanje tekućina i prehrane, te praćenje i strategije smanjenja rizika za akutni pankreatitis. Postoje sustavi bodovanja kao što su Bedside Index of Severity in Acute Pancreatitis (BISAP) i Acute Physiology and Chronic Health Evaluation (APACHE), koji imaju dobru prediktivnu sposobnost za ozbiljnost bolesti (blaga, srednje ozbiljna i ozbiljna prema revidiranoj Atlanta klasifikaciji) i mortalitetu, ali svaki sustav bodovanja se ne može primijeniti za sve oblike akutnog pankreatitisa.

Rana i agresivna nadoknada tekućina i rana enteralna prehrana su povezane s nižim mortalitetom i manje infektivnih komplikacija, makar optimalne tipove i stope nadoknade tekućina još treba utvrditi.

Uzročna etiologija akutnog pankreatitisa treba biti utvrđena kod svih pacijenata kao i strategija smanjenog rizika, poput kolecistektomije i prestanka konzumiranja alkohola, treba se primjenjivati za vrijeme i nakon hospitalizacije pacijenta zbog akutnog pankreatitisa.