x
x

COVID-19: male doze acetilsalicilne kiseline i bolji ishodi liječenja

  22.03.2021.

Uporaba malih doza acetilsalicilne kiseline rano tijekom boravka u bolnici zbog COVID-19 povezana je s boljim ishodima, objavljeno je u retrospektivnoj studiji u časopisu Anesthesia & Analgesia.

COVID-19: male doze acetilsalicilne kiseline i bolji ishodi liječenja

Istraživači su proučavali približno 400 američkih pacijenata primljenih s COVID-19 između ožujka i srpnja 2020; gotovo četvrtina je primila acetilsalicilnu kiselinu u maloj dozi (srednja doza, 81 mg) u 7 dana prije prijema ili unutar 24 sata nakon prijema.

Primarni ishod - potreba za mehaničkom ventilacijom – zabilježena je u 36% bolesnika u skupini koja je primala male doze acetilsalicilne kiseline nasuprot 48% onih koji nisu primili acetilsalicilnu kiselinu.

Nakon prilagodbe s više varijabli, uporaba acetilsalicilne kiseline povezana je s 44% smanjenim rizikom za mehaničku ventilaciju. Također je povezana sa značajnim, slično smanjenim rizicima za prijam na jedinicu intenzivnog liječenja i smrtnost u bolnici.

Bolesnici koji su primili acetilsalicilnu kiselinu nisu pokazali povećani rizik za velika krvarenja. Istraživači primjećuju da male doze acetilsalicilne kiseline mogu ireverzibilno inhibirati agregaciju trombocita u plućima, što bi moglo smanjiti plućne mikrotrombe i kasnije ozljede pluća.