x
x

Novo Europsko web istraživanje o obrascima uporabe droga

  21.03.2021.

Navedena pitanja neka su od onih koja su postavljena u najnovijem Europskom web istraživanju o obrascima uporabe droga, koje je 18. ožujka 2021. pokrenuo Europski centar za praćenje droga i ovisnosti o drogama (EMCDDA).

Novo Europsko web istraživanje o obrascima uporabe droga

Istraživanje je usmjereno na osobe starije od 18 godina koje su koristile drogu, kako bi se unaprijedilo razumijevanje obrazaca uporabe droga u Europi i oblikovale buduće politike i intervencije povezane s uporabom droga (1).

Istraživanje je dobrovoljno i anonimno, a ove godine provodit će se u 31 zemlji na 28 jezika. Detaljnije informacije dostupne su na engleskom jeziku putem poveznice: https://www.emcdda.europa.eu/activities/european-web-survey-on-drugs#section4

Kao i prethodnih godina, promovirat će se putem nacionalnih kontakt točaka Reitox mreže EMCDDA-a i njihovih partnera, te putem ciljanih reklama na društvenim mrežama.

Novo u ovogodišnjem krugu provedbe je sudjelovanje partnera EMCDDA-a sa zapadnog Balkana i područja Europskih susjeda kroz projekte Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA7) i EU4Monitoring Drugs (EU4MD).

(Web-based surveys) – Internetske ankete, korisne su za dosezanje do osoba koje izravno koriste drogu. Postavljanje je brzo i jeftino, brzo pruža nove podatke i mogu pomoći uočavanju novih trendova.

Ako se koriste ista pitanja, zajedno s rigoroznim postupkom prevođenja, tada ova istraživanja također mogu omogućiti međudržavne usporedbe.

Struktura novog upitnika koji je otvoren šest tjedana obuhvaća module o: socio-demografskim podacima, obrascima korištenja droga, pristupu tretmanu, pristupu drogama (kupljenim količinama i plaćenim cijenama) i o tome kako je COVID-19 utjecao na obrasce uporabe droga.

Rezultati ovog istraživanja će pridonijeti povećanom znaju o obrascima uporabe droga u Europi i o količinama droga koje se koriste.  Navedeno će pridonijeti procjenama veličine tržišta na nacionalnim razinama te na razini EU i pridonijeti širem razvoju politike.

Iako mrežne ankete nisu reprezentativne za opću populaciju, pažljivo provedene i kombinirane s tradicionalnim metodama prikupljanja podataka, one mogu pomoći u stvaranju detaljnije, realnije i pravovremene slike uporabe droga i EU tržišta droga.

Izvor: Hrvatski zavod za javno zdravstvo, www.hzjz.hr