x
x

Mišićno-koštani poremećaji i bolesti kod pijanista

  22.06.2021.

MIŠIĆNO-KOŠTANI POREMEĆAJI I BOLESTI KOD PIJANISTA knjiga je autora Ive Bartolić i prim. dr. sc. Ladislava Krapca. Njezino predstavljanje je održano u Domu HKLD-a s početkom u 19 sati. Predstavljanje ove knjige u izdanju „Medicinske naklade“ moglo se pratiti i putem zoom-aplikacije

Mišićno-koštani poremećaji i bolesti kod pijanista

Iz recenzija...

Ovaj priručnik nije namijenjen samo mladim glazbenicima i njihovim roditeljima, nego i profesorima glazbe, ali i terapeutima, maserima, rehabilitatorima, kineziolozma i svima onima koji puno vremena provode za računalom i imaju vrlo slične tegobe.

Okupljene članove HKLD-a i prijatelje autora pozdravila je prof. dr. Danica Galešić Ljubanović, predsjednica Podružnice HKLD-a „Branimir Richter“ u Zagrebu. Istaknula je kako je uspjeh svakog člana HKLD-a uspjeh i društva u cjelini, a prim. Krapac je gotovo tridesetogodišnji član HKLD-a (od 1992.). O knjizi su govorile Saša Mišak u ime „Medicinske naklade“ i akademik Vida Demarin, recenzent. Demarin je istaknula kako će ovaj priručnik pomoći mnogim mladim pijanistima i njihovim nastavnicima u sagledavanju mogućih zdravstvenih poteškoća, njihovu dijagnosticiranju i liječenju. Nazočnima su se obratili i autori obrazlažući što ih je potaklo na pisanje ove knjige. Knjiga Mišićno-koštani poremećaji i bolesti kod pijanista. Pouke iz prošlosti i poruke mladima objavljena je u Zagrebu 2021. godine u izdanju „Medicinske naklade“. Uz spomenutu Demarin recenzenti su prof. dr. Darko Breitenfeld i Mislav Pap, dr. med. Knjiga ima dvanaest poglavlja od kojih u prvom donosi osobnu priču uspješne klaviristice i povijest medicine u glazbi. Slijede zatim anatomija ruke i uzroci bolesti i ozljeda kao i tegobe lokomotornog sustava u stanovništva. Šesto poglavlje donosi istraživanja i statistike a naredno piše o mišićno-koštanim ozljedama. Vraćanje sviranju nakon ozljede novo je poglavlje ali i mogućnost ovisnosti o psihoaktivnim tvarima. Pitanje kako dalje i ergonomika u glazbenika prethodne zaključku u kojem se iznose pouke iz prošlosti i donose neke poruke za budućnost. Knjiga je opremljena stručnim fotografijama u boji i može se nabaviti kod izdavača. (D. T.)

Izdavačka kuća Medicinska naklada 2021. godine izdala je priručnik „Mišićno-koštani poremećaji i bolesti kod pijanista pouke iz prošlosti i poruke mladima“, autori: Iva Bartolić, Ladislav Krapac.

Predstavljanje će se moći pratiti i putem Zoom aplikacije na linku OVDJE:

Meeting ID: 738 9331 8848
Passcode: 1L7ggP

Ovaj će priručnik pomoći mnogim mladim (i ne samo mladim) pijanistima i njihovim nastavnicima u sagledavanju mogućih zdravstvenih poteškoća, njihovu ranom dijagnosticiranju i načinima liječenja, s posebnim naglaskom na potrebu prevencije, i omogućiti im nesmetano uživanje u zanimanju koje su odabrali, stoga objavljivanje toplo preporučujem.

Akademkinja Vida Demarin

Ovaj će priručnik glazbeniku-izvođaču pomoći da prepozna svoje moguće smetnje već na početku njihova nastajanja, da nađe mogućnosti pomoći u cilju sprječavanja nastanka takvih smetnji – poremećaja, napose kroz mnoge autorske slikovne prikaze koji će također pomoći pri oporavku takvih poremećaja.

Prof. dr. sc. Darko Breitenfeld

Ova je knjiga prvi pokušaj u nas sustavnog prikazivanja problema mišićno-koštanih tegoba kod glazbenika, s posebnim osvrtom na pijaniste. Posebnu vrijednost ovoj knjizi daje vlastito iskustvo autorice i detaljan i konkretan opis problema s kojima se susrela kao i mogućnostima njihova rješavanja.

Mislav Pap, dr. med., akademski glabenik

Autori: Iva Bartolić, Ladislav Krapac

ISBN: 978-953-176-967-9

Godina: 2021.

Opseg: 156 str.

Format: 15 x 21cm

Uvez: meki