x
x

Gotovo 90 posto liječnika želi se cijepiti ili se već cijepilo protiv COVID-19

  26.02.2021.

Čak 87 posto liječnika u Hrvatskoj se ili već cijepilo (32%) ili se planira cijepiti (55%) protiv COVID-19, a 88% liječnika cjepivo smatra sigurnim, što je iznimno visoka razina povjerenja, pokazalo je siječanjsko istraživanje stavova liječnika. Radi se o anketi o stavovima liječnika koja je sastavnica velikog istraživanja stavova svih zdravstvenih djelatnika u Hrvatskoj o epidemiji novog koronavirusa i cijepljenju protiv COVID-19, a čiji su rezultati već objavljeni početkom veljače. U ovoj anketi, koju je provelo devet zdravstvenih komora, je među ukupno skoro devet tisuća zdravstvenih djelatnika sudjelovalo i 3.766 liječnika, članova Hrvatske liječničke komore.

Gotovo 90 posto liječnika želi se cijepiti ili se već cijepilo protiv COVID-19

Anketa je pokazala da je do sredine siječnja 18% liječnika bilo zaraženo novim koronavirusom ili vjeruje da je bilo zaraženo, a čak 64% njih smatra vjerojatnim mogućnost da se zaraze. Liječnici u podjednakom postotku (62%) bolest COVID-19 smatraju opasnom bolešću. Vrlo mali broj liječnika, tek četiri posto njih koji ujedno nisu preboljeli COVID-19, kazalo je da se nemaju namjeru cijepiti premda nemaju imunitet nakon prebolijevanja. Također pet posto ispitanika ne zna hoće li se cijepiti, a također nisu preboljeli COVID-19 i nemaju imunitet. Preostalih 4 posto ispitanika su preboljeli COVID-19 pa stoga imaju imunitet.

Liječnici su kroz skalu od 1 do 7 procjenjivali svoje stavove o nekoliko psiholoških prediktora koji ključno utječu na odluku svakog pojedinca o cijepljenju. Spremnost na cijepljenje značajno je veća kod onih ispitanika koji smatraju da su cjepiva sigurna, koji ne podcjenjuju opasnost od COVID-19, koji manje važu koristi i rizike cijepljenja te onih koji imaju veći stupanj kolektivne odgovornosti. Također, najveći dio već cijepljenih i onih koji će se cijepiti protiv COVID-19 su se u proteklih pet godina cijepili i protiv gripe, što je kod liječnika slučaj kod 72 posto ispitanika.

Na skali od 1 do 7 ispitanici su povjerenje u sigurnost cjepiva ocijenili visokom ocjenom 6, dok su važnost procjene rizika i koristi od cijepljenja prije donošenja odluke o cijepljenju ocijenili nešto nižom ocjenom 5,4. Visoka razina povjerenja u sigurnost cjepiva protiv COVID-19 kod liječnika jasno ukazuje na visok stupanj povjerenja ne samo u cjepivo već općenito u rezultate znanosti. Jedan od psiholoških prediktora odluke o cijepljenju je i tzv. faktor samozadovoljstva pojedinca tj. njegov osjećaj da njegovo zdravlje ova zarazna bolest uopće ne može ugroziti. Taj prediktor se pokazuje kroz stav da je cijepljenje nepotrebno jer COVID-19 nije velika prijetnja, koji podržava samo osam posto liječnika. Četvrti prediktor odluke o cijepljenju je svijest o kolektivnoj odgovornosti tj. motivacija da vlastitim cijepljenjem zdravstveni djelatnici pridonese smanjenju prijenosa bolesti i tako zaštite druge. Taj stav dijeli čak 84% ispitanika.

Istraživanje možete vidjeti ovdje.

Ovo istraživanje provedeno je u sklopu javnozdravstvene kampanje „Imaš znanje, budi primjer!“ u kojoj HLK sudjeluje s još osam zdravstvenih komora, a čiji je cilj detaljno informiranje zdravstvenih radnika o cijepljenju. Ukupno je u istraživanju sudjelovalo gotovo 9.000 zdravstvenih radnika. Nositelji javnozdravstvene kampanje su Hrvatska komora dentalne medicine, Hrvatska komora fizioterapeuta, Hrvatska komora medicinskih biokemičara, Hrvatska komora medicinskih sestara, Hrvatska komora primalja, Hrvatska komora zdravstvenih radnika, Hrvatska liječnička komora, Hrvatska ljekarnička komora i Hrvatska psihološka komora.

Hrvatska liječnička komora