x
x

Cijepljenje jednom dozom cjepiva protiv COVID-19?

  mag. sc. Lana Augustinčić, dr. med.

  09.02.2021.

Johnson and Johnson (J&J) je uputio zahtjev na regulatorna tijela SAD-a da odobre prvo svjetsko jednodozno COVID-19 cjepivo.

Cijepljenje jednom dozom cjepiva protiv COVID-19?

Jednostavnije za primjenu, ovo cijepivo je sigurno i daje dobru zaštitu protiv umjerene do jake COVID-19 infekcije. Učinkovitost ovog cjepiva se razlikovala od drugih koja se primjenjuju u dvije doze, ali to je možda više percepcija nego stvarnost zbog razlike u načinu testiranja cjepiva. Food and Drug Administration (FDA), Američka agencija za hranu i lijekove, traži nezavisne savjetnike za javnu debatu svih podataka dostupnih o cjepivu. Vijeće SAD-a će se sastat 26. veljače.

Cjepivo u dvije doze je 66% efikasno u sprječavanju umjerene do jake COVID-19 infekcije prema studiji provedenoj u SAD-u, Latinskoj Americi i Južnoj Africi. Ali daje 85% zaštitu od najozbiljnijih simptoma, počevši od 28. dana nakon imunizacije. Cjepivo koje se primjenjuje u jednoj dozi je bilo učinkovitije u SAD-u (72%) u usporedbi sa 66% u Latinskoj Americi i 57% u Južnoj Africi, gdje se širi zaraznija varijanta mutiranog virusa. Znanstvenici traže dokaze  kod šire populacije kako virus djeluje na razne rase kako bi bili ispred mutirajućeg soja virusa, i ako je cjepivo slabije potvrdu da ipak nudi određenu zaštitu.

U velikoj studiji u SAD-u, cjepiva u dvije doze nude Moderna i Pfeizer koji daju 95%-nu zaštitu protiv bilo kojeg soja SARS-CoV-2. Studije su provedene prije nego se virus proširio zadnjih par mjeseci i pojave zabrinjavajućih mutiranih sojeva koronavirusa, što znači da testiranja vjerojatno ne bi pokazala iste rezultate ako bi ih ponovili danas.

J&J proučava svoju verziju cjepiva u dvije doze, ali rezultati neće biti dostupni još nekoliko mjeseci.