x
x

Evaluacija nutritivne potpore i mortaliteta kod malnutricije

  mag. sc. Lana Augustinčić, dr. med.

  02.02.2021.

Evaluacija nutritivne potpore i mortaliteta kod malnutricije

Cilj: Ovim istraživanjem autor je htio saznati važnost propisane bolničke prehrane i njene veze s negativnim kliničkim ishodima.

Dizajn studije: Nedavna istraživanja su našla benefite u preživljavanju pacijenata koji su dobivali nutritivnu potporu.

Ovo kohortno istraživanje provedeno je na administrativnim zahtjevima pacijenata u Švicarskoj od travnja 2013. do prosinca 2018. godine. Od 114.264 hospitaliziranih pacijenata koji su bili neuhranjeni, gotovo 35.000 pacijenata (30,6%) je dobivalo nutritivnu potporu u kojoj je indeks sklonosti bio 1:1, slično pacijentima s neuhranjenošću koji nisu dobivali nutricionističku potporu. Pacijenti s intenzivne njege su bili isključeni. Podatci su analizirani od veljače 2020. do studenog 2020.

Intervencija: Primanje nutritivne potpore, uključujući savjet o prehrani, oralnoj nutritivnoj nadomjesnoj prehrani, ili enteralnoj i parenteralnoj prehrani.

Rezultati: Nakon uparivanja, ova kohortna studija prosječne dobi od 73,8 (± 14,5) godina je identificirala gotovo 70,000 pacijenata s malnutricijom od kojih je 36.776 (52,6%) bilo žena. Pacijenti koji dobivaju nutritivnu potporu u usporedbi s onima koji ne dobivaju tu potporu su rjeđe bili otpušteni u postakutnu skrb.

Zaključak i preporuke: Rezultati ove studije sugeriraju da je nutritivna potpora povezana sa smanjenom smrtnošću pacijenata na medicinskom odjelu za malnutriciju. Rezultati su poduprijeti rezultatima randomizirnih kliničkih studija i mogu pomoći informiranju pacijenta, kliničara i ostalih vodećih stručnjaka koji se bave istraživanjem koristi prehrane kao potpore u kliničkoj praksi.