x
x

Obilježen 14. Nacionalni dana mimoza

  27.01.2021.

Povodom obilježavanja 14. Nacionalnog dana mimoza i Europskog tjedna prevencije raka rata maternice, predstavnice Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, prim. Tatjana Nemeth Blažić, spec. epidemiologije i Irena Barišić, dr. med., spec. ginekologije i opstetricije, sudjelovale su u online stručnom skupu u organizaciji Hrvatske lige protiv raka na kojem su održale prezentaciju o najnovijim epidemiološkim podacima o oboljelima i umrlima od raka vrata maternice i podacima o korištenju zdravstvene zaštite u području ginekološke zaštite, a predstavile su i pregled informacija o Nacionalnom programu ranog otkrivanja raka vrata maternice.

Obilježen 14. Nacionalni dana mimoza

Tatjana Nemeth-Blažić (HZJZ) istaknula je kako je u tijeku planiranje reorganiziranog Nacionalnog programa za rano otkrivanje raka vrata maternice koji bi uključivao provedbu pilot projekta u jednoj županiji, a on bi obuhvaćao HPV test kao primarni test probira.

"Na temelju rezultata pilot projekta odlučilo bi se o provedbi na nacionalnoj razini. Pandemija koronavirusa neke je već započete aktivnosti usporila i zaustavila. Sada je potrebno ispuniti pojedine preduvjete za strukturno provođenje programa. Uz tehnički dio za provedbu projekta, potrebna je edukacija stručnjaka, ulaganje u ljudske resurse te opremu kako bi rezultati bili što kvalitetniji", istaknula je.

"Usprkos pandemiji koronavirusa koja nas je uzdrmala, poručujem svim ženama da je zaista iznimno važno javiti se na preventivni ginekološki pregled kojim je moguće spriječiti ili rano otkriti rak vrata maternice", dodala je Irena Barišić (HZJZ).

Sudionici online skupa također su imali priliku čuti i o aktivnostima Hrvatske lige protiv raka koje je prezentirala Neda Ferenčić Vrban, dr. med., od čega bismo izdvojili nove projekte kao što je HEROIC.

HEROIC je javnozdravstveni edukativni projekt koji se temelji na integrativnom pristupu u onkološkoj praksi te podršci i pomoći oboljelima u procesu liječenja i nakon liječenja, s ciljem osnaživanja onkoloških bolesnika i osvještavanja važnosti prevencije nastanka zloćudnih bolesti te tjelesne i psihološke koristi od redovne tjelesne aktivnosti kroz primjer karatea kao sporta.