x
x

Novi centar ultrasonografije u anesteziologiji i intenzivnoj medicini u Rijeci

  24.01.2021.

Rješenjem ministra zdravstva prof. dr. Vilija Beroša Klinici za anesteziologiju, intenzivnu medicinu i liječenje boli KBC-a Rijeka dodijeljen je naziv "Referentni centar Ministarstva zdravstva za primjenu ultrasonografije u anesteziologiji i intenzivnoj medicini" na vrijeme od pet godina.

Novi centar ultrasonografije u anesteziologiji i intenzivnoj medicini u Rijeci

Novi je centar već deveti referentni centar u KBC-u Rijeka, što ovu ustanovu svrstava u sam vrh hrvatskog zdravstva.

Ultrasonografija se kao dijagnostička ili terapijska (interventna) metoda na riječkoj klinici koristi od kraja osamdesetih godina prošlog stoljeća.

Danas se u svakodnevnom radu na Klinici za anesteziologiju, intenzivnu medicinu i liječenje boli rutinski primjenjuju svi segmenti ultrasonografije - od ultrazvučne dijagnostike pluća, abdomena i urogenitalnog sustava, preko transtorakalne i transezofagealne ehokardiografije do ultrasonografije u regionalnoj anesteziji ili najmodernijih oblika njezine primjene u perioperacijskoj medicini, kao i najsloženijih procedura interventne ultrasonografije.

Riječka klinika posjeduje odgovarajući prostor i medicinsku opremu, ima 24 kreveta u tri jedinice intenzivnog liječenja na dva lokaliteta i pokriva 27 anestezioloških radilišta na tri lokaliteta.

Ukupno raspolaže s osam ultrazvučnih aparata.