x
x

Zdravstveni pokazatelji o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata

  24.12.2020.

Temeljem Zakona o zdravstvenoj zaštiti Hrvatski zavod za javno zdravstvo nadležan je za izradu zdravstvenih pokazatelja o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata.

Zdravstveni pokazatelji o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata
Zdravstveni pokazatelji o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata

Za potrebe izrade pokazatelja zdravstvenog stanja i korištenja zdravstvene zaštite Hrvatski zavod za javno zdravstvo je, temeljem sporazuma s Ministarstvom hrvatskih branitelja, koristio Registar hrvatskih branitelja. Navedena baza je spojena s Centralnim zdravstveno informacijskim sustavom Republike Hrvatske (CEZIH), podacima iz baze hospitalizacija, Registrom za rak te Registrom uzroka smrti.

Podaci su prikazivani kao apsolutni brojevi te udjeli.

Prema dostupnim podacima CEZIH-a za 2019. godinu, u kojem se generiraju svi zapisi tijekom pregleda u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, branitelji muškog spola su ovu razinu zdravstvene zaštite najčešće koristili zbog bolesti cirkulacijskog sustava, dok su bolesti mišićno-koštanog sustava i vezivnog tkiva bile najčešći razlog kod žena.

Prema podacima baze hospitalizacija u 2019. godini, najčešći razlozi hospitalizacija kod branitelja muškog spola bili su iz grupe bolesti cirkulacijskog sustava, dok su kod žena to bile neoplazme.

Prema podacima Registra uzroka smrti Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Registra hrvatskih branitelja u Hrvatskoj je u 2019. godini zabilježeno 4.888 umrlih hrvatskih branitelja Domovinskog rata, od čega su 4.782 muškarca i 106 žena. 

Umrli prema skupinama bolesti

Vodeći uzrok smrti među svim braniteljima su novotvorine od kojih je umrlo 1.892 ili 38,7% od umrlih branitelja. Druga po redu je skupina cirkulacijskih bolesti s ukupno umrlih 1.429 ili 29,2%. Treći vodeći uzrok smrti su bolesti probavnog sustava s 387 umrlih ili 7,9%. Ozljede i trovanja su četvrti uzrok smrti s 336 ili 6,9% od umrlih branitelja. Bolesti endokrinog sustava su peti vodeći uzrok s 241 ili 4,9% umrlih branitelja.

Pokazatelje za 2019. možete pogledati ovdje. (PDF, 629.8 KB)

Izvor: Hrvatski zavod za javno zdravstvo, www.hzjz.hr