x
x

Mutirani SARS-CoV-2 u Velikoj Britaniji i Južnoj Africi

  21.12.2020.

Nova varijanta SARS-CoV-2 koja je identificirana u Velikoj Britaniji sredinom rujna i čini se „zaraznijom“ od ostalih vrsta dovela je do strogih mjera zaključavanja u Londonu i okolici tijekom vikenda.

Mutirani SARS-CoV-2 u Velikoj Britaniji i Južnoj Africi

Nova varijanta SARS-CoV-2 sadrži 23 genetske mutacije, od kojih nekoliko utječe na spike protein virusa. Sredinom studenog 28% slučajeva COVID-19 u Londonu imalo je ovaj mutirani SARS-CoV-2. Sredinom prosinca to je poraslo na 62% i svi savjetnici su se složili da je to trenutno dominantna varijanta virusa u Velikoj Britaniji.

Pojedine analize modeliranja predviđaju da bi ovaj soj SARS-CoV-2 mogao biti i 70% „zarazniji“ od trenutno cirkulirajućeg soja u većini država.

Međutim, prijenos virusa se najviše veže uz ponašanje ljudi koji se ne pridržavaju propisanih epidemioloških mjera u suzbijanju pandemije i prijenosa SARS-CoV-2.

U Južnoj Africi cirkulira slična varijanta SARS-CoV-2 koja je identificirana u 90% analiziranih uzoraka. Tamošnji znanstvenici također su naglasili da je ljudsko ponašanje pokretač epidemije, a ne nove mutacije čiji učinak na prenosivost tek treba biti kvantificiran.

Britanski znanstveni savjetnici izjavili su da za sada nova varijanta SARS-CoV-2 ne uzrokuje teže bolesti ili više smrtnih slučajeva od ostalih sojeva i da cjepiva trebala biti učinkovita.