x
x

Europska komisija objavila preporuke zemljama članicama za borbu protiv COVID-19

  04.12.2020.

Europska komisija je objavila preporuke zemljama članicama za borbu tijekom zimskih mjeseci protiv pandemije covida 19, bolesti od koje svakih 17 sekundi jedna osoba u Europi izgubi život.

Europska komisija objavila preporuke zemljama članicama za borbu protiv COVID-19

Komisija je objavila strategiju za održivo upravljanje pandemijom tijekom zime, kada je povećan rizik zaraze koronavirusom, zbog, između ostaloga, okupljanja u zatvorenim prostorima.

Zemlje članice kod popuštanja mjera uvedenih radi suzbijanja mjera moraju voditi računa o epidemiološkoj situaciji, osigurati dovoljno testova, te osigurati kapacitete za praćenje kontakata i liječenje pacijenata.

Komisija u svojim preporukama ističe da je fizički razmak i ograničavanje socijalnih kontakata ključno tijekom zimskih mjeseci, posebice u vrijeme blagdana.

Pri donošenju mjere zemlje članice trebale bi voditi računa o epidemiološkoj situaciji, o socijalnim i ekonomskim posljedicama.

Također bi trebale nastojati da te mjere budu prihvaćene među građanima.

Testiranje i praćenje kontakata vrlo je važno za otkrivanje žarišta infekcije i prekidanja lanca zaraze.

U tome mogu pomoći aplikacije za praćenje kontakata koje imaju većina država članica, a moguće je prekogranično praćenje.

Što se tiče putovanja, kojih će zbog blagdana sigurno biti više, Komisija ističe važnost koordiniranog pristupa.

Za sigurna putovanja potrebno je pripremiti prometnu infrastrukturu i jasno komunicirati kada pojedine članice zahtijevaju odlazak u karantenu za putnike iz pojedinih područja u kojima je lošija epidemiološka situacija.

Jedan od važnih elemenata o čemu se mora voditi računa jest zamor pandemijom, pa stoga Komisija poziva zemlje članice da slijede smjernice Svjetske zdravstvene organizacije o jačanju javne potpore za rješavanje problema umora od pandemije.

Komisija poziva zemlje članice da pripreme strategiju za cijepljenje.