x
x

Prva tri mjeseca COVID-19 u Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji i Federaciji BiH

  24.11.2020.

Prva tri mjeseca COVID-19 u Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji i Federaciji Bosne i Hercegovine – komparativna analiza mjera za suzbijanje bolesti objavljena je u Infektološkom glasniku.

Prva tri mjeseca COVID-19 u Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji i Federaciji BiH

Nesigurnost oko novonastale prijetnje od koronavirusa potaknula je pojedine zemlje na usvajanje raznih mjera za suzbijanje bolesti (engl. disease control measures, DCMs).

Ovim istraživanjem usporedili smo mjere za suzbijanje bolesti i epidemijske krivulje u Hrvatskoj, Sloveniji, Federaciji Bosne i Hercegovine i Srbiji u prva tri mjeseca epidemije COVID-19. Analizirani su podaci iz otvorenih izvora o potvrđenim slučajevima COVID-19 i mjerama suzbijanja bolesti. Za usporedbu među zemljama korišteno je sedam referentnih mjera suzbijanja bolesti: zatvaranje obrazovnih institucija, potpuno zatvaranje zemlje (engl. lockdown), zatvaranje granica, zabrana javnog prijevoza, ograničenje kretanja unutar zemlje, ublažavanje mjere zaključavanja i ponovno otvaranje granica. Zabilježeno je proteklo vrijeme od prvog otkrivenog i potvrđenog slučaja bolesti COVID-19 do uvođenja svake mjere za suzbijanje bolesti, kao i vrijeme od proglašenja epidemije do uvođenja svake pojedine mjere.

Rezultati usporedno opisuju vremenski tijek uvođenja mjera za suzbijanje bolesti u analiziranim zemljama u odnosu na broj potvrđenih slučajeva.

Nika Lazić, Vanja Lazić, Branko Kolarić