x
x

Medicinska naklada nudi sajamski popust od 20 do 80%, od 10. do 15. 11. 2020.

  10.11.2020.

Medicinska naklada Vas da zadovoljstvom poziva da posjetite njihove knjižare Vlaška 90 i Cankarova 13 u Zagrebu, te ulica Viktora Cara Emina 5 u Rijeci i internetsku knjižaru www.medicinskanaklada.hr od 10. do 15. studenog 2020. i odaberete knjige iz velike ponude uz uobičajene Interliberske popuste od 20 do 80 %.

Medicinska naklada nudi sajamski popust od 20 do 80%, od 10. do 15. 11. 2020.

Izdvajamo nova izdanja:

Udžbenik Temeljna i klinička farmakologija, 14. izdanje, donosi temeljne koncepte koje studenti , liječnici i ljekarnici moraju znati o farmakologiji kao znanstvenoj disciplini i njezinoj primjeni u kliničkoj praksi. 

Slijed sadržaja udžbenika uvelike odgovara slijedu nastave samog predmeta farmakologije i uklapa se u plan i program cjelokupne nastave. Tekst je usmjeren na temeljnu farmakologiju svih skupina lijekova, ali i na kliničke aspekte njihove primjene i praćenja njihovih učinaka u bolesnika. Ovo je izdanje detaljno obnovljeno i sadržava opširnije tekstove o transporterima važnim u farmakokinetici lijekova, o farmakogenomici i o brojnim novim lijekovima.

Urednik/ci hrvatskog izdanja: Vladimir Trkulja, Marijan Klarica, Melita Šalković-Petrišić

 

Kronične komplikacije šećerne bolesti u primarnoj i zdravstvenoj zaštiti

Sve je veća pojavnost šećerne bolesti u populaciji. Bolest je doživotna, neizlječiva. No velike su mogućnosti kontrole pa aktivan pristup u zdravstvenoj skrbi omogućuje dug i kvalitetan život oboljelih. Najveći zahtjev je rano otkrivanje i zaustavljanje progresije bolesti po ciljnim organima, odnosno komplikacija šećerne bolesti. Za to je bitan multidisciplinarni pristup, što treba navrijeme uključiti i koordinirati. Pri tom je ključna uloga tima primarne zdravstvene zaštite u skrbi. Svrha ovog priručnika jest da bude podsjetnik na osnove otkrivanja i praćenja komplikacija šećerne bolesti u primarnoj zdravstvenoj zaštiti: ordinacijama obiteljske medicine i patronaži.

U priručnik su uključena poglavlja o pristupu najčešćim komplikacijama šećerne bolesti prema današnjim medicinskim dostignućima u procesu otkrivanja i zbrinjavanja. Poštovana su najnovija načela primarnih liječnika kao davatelja usluga u zbrinjavanju komplikacija, a postupci su prikazani sažeto, prema specifičnosti pojedinih postupaka.

Posebno je poglavlje o motivaciji bolesnika za liječenje, što je velik problem svih kroničnih stanja, ne samo šećerne bolesti.

Ključnu ulogu u zbrinjavanju komplikacija imaju zdravstveni izvršitelji u okviru zdravstvenog sustava.

Urednice: Marija Vrca Botica i Ivana Pavlić Renar