x
x

Djeca i COVID-19 izolacija, zlostavljanje, zanemarivanje i nasilje u obitelji

  20.10.2020.

Djeca iza zatvorenih vrata COVID-19 izolacije: zlostavljanje, zanemarivanje i nasilje u obitelji, članak objavljen u časopisu Archives of Psychiatry Research : An International Journal of Psychiatry and Related Sciences.

Djeca i COVID-19 izolacija, zlostavljanje, zanemarivanje i nasilje u obitelji

Zlostavljanje i zanemarivanje djece predstavlja javnozdravstveni problem na razini svijeta, Europe i Hrvatske sa značajnim stopama morbiditeta i mortaliteta. Aktualne okolnosti zdravstvene krize generiraju i potenciraju cijeli niz rizičnih čimbenika za zlostavljanje i zanemarivanje djece na razini karakteristika djeteta, roditelja, obiteljske dinamike i šire društvene zajednice.

Za zlostavljanje i zanemarivanje djece posebno je rizična socijalna isključenost, do koje može doći uslijed mjera izolacije i karantene, a koja istovremeno može utjecati na smanjen broj prijava.

Ovaj rad predstavlja pregled dosadašnjih kliničkih i empirijskih iskustava drugih zemalja vezano za stope zlostavljanja i zanemarivanja djece u vrijeme zdravstvenih i drugih kriza, kao i analizu trendova recentnih podataka Ministarstva unutarnjih poslova, s praktičnim smjernicama za pojačanu zaštitu djece u ovom periodu.

Mia Roje Đapić, Gordana Buljan Flander, Krešimir Prijatelj

Archives of Psychiatry Research, Vol. 56(2), 2020.