x
x

Intenzivno snižavanje krvnog tlaka i smanjen rizik za ortostatsku hipotenziju

  11.09.2020.

U bolesnika s arterijskom hipertenzijom, intenzivno snižavanje krvnog tlaka povezano je sa smanjenim rizikom za ortostatsku hipotenziju, objavljeno je u metaanalizi, u časopisu Annals of Internal Medicine.

Intenzivno snižavanje krvnog tlaka i smanjen rizik za ortostatsku hipotenziju

Prijašnji rezultati iz prakse su često ukazivali na hipotenziju i sinkopu kod pacijenata liječenih antihipertenzivima, ali ova metaataliza donosi rezultate o benefitima dugotrajnog, intenzivnog liječenja hipertenzije.

Istraživači su analizirali pet kliničkih ispitivanja koja su uspoređivala intenzivno sa standardnim snižavanjem arterijskog tlaka kod 18.000 odraslih osoba. Ciljevi intenzivnog snižavanja arterijskog tlaka varirali su tijekom studija. Na primjer, dva su ispitivanja ciljala sistolički tlak ispod 120 mm Hg, dok je drugo ciljalo srednji arterijski tlak od 92 mm Hg ili niže. Kada su sva istraživanja analizirana zajedno, zaključili su da je intenzivno snižavanje tlaka bilo povezano sa značajnim smanjenjem pojave ortostatske hipotenzije za 7%.

Istraživači su primijetili da dugotrajno liječenje arterijske hipertenzije poboljšava mnoge regulatorne mehanizme krvnog tlaka, što bi moglo objasniti korist ovdje uočenog intenzivnog liječenja.