x
x

Kortikosteroidi kod teške pneumonije

  16.08.2020.

Pneumonija iz opće populacije je još uvijek uzrok značajnog morbiditeta i mortaliteta, usprkos učinkovitoj antimikrobnoj terapiji. Smatra se da je neuspjeh u liječenju, barem djelomično, uzrokovan pretjeranim upalnim odgovorom na infekciju.

Kortikosteroidi kod teške pneumonije

Kortikosteroidi su se do sada pokazali djelotvornima u smirivanju upale i poboljšanju ishoda liječenja nekoliko infektivnih bolesti. Stoga su, također, provedene brojne studije na temelju kojih je ispitivan utjecaj kortikosteroida na ishod liječenja bolesnika s pneumonijom iz opće populacije.

Iako je većina studija pokazala pozitivan efekt u smislu bržeg postizanja kliničke stabilnosti, skraćenja vremena hospitalizacije ili antimikrobne terapije, u većini njih nije pronađena razlika u smrtnosti.

Iako se u novim smjernicama iz 2019. godine za liječenje pneumonije (IDSA i NICE) ne preporučuje rutinsko davanje kortikosteroida, pojedini ih stručnjaci ipak preporučuju kao opciju u liječenju isključivo teške pneumonije, uz napomenu kako je potrebno istražiti koje će skupine bolesnika imati najviše koristi od kortikosteroida te optimalnu dozu i trajanje liječenja.

Viktor Kotarski