x
x

Prijenos SARS-CoV-2 virusa zrakom

  08.07.2020.

Dužnosnici Svjetske zdravstvene organizacije u utorak su izjavili da ispituju dokaze o potencijalnom prijenosu SARS-CoV-2 zrakom. Više od 200 znanstvenika upozorilo je SZO da je potrebno obnoviti smjernice kako bi se prepoznale potencijalne opasnosti širenja i prijenosa SARS-CoV-2 virusa zrakom.

Prijenos SARS-CoV-2 virusa zrakom

Većina javnih zdravstvenih organizacija, uključujući Svjetsku zdravstvenu organizaciju ne priznaje prijenos virusa zrakom, osim postupaka generiranja aerosola koji se provode u zdravstvenim uvjetima. Pranje ruku i socijalna distanca su primjereni, ali prema mišljenju stručnjaka, nedovoljni za pružanje zaštita od respiratornih mikrokapljica u kojima je prisutan virus, a koje šire zaražene osobe.

Potrebno je osigurati učinkovitu ventilaciju u zatvorenim prostorima, posebno u javnim zgradama, na radnim mjestima, u školama, bolnicama i ustanovama zdravstvene njege. Uz to je potrebno provoditi kontrolu infekcije putem zraka i izbjegavati prenapučenost. Čak i jednostavno otvaranje vrata i prozora može poboljšati unutarnju cirkulaciju zraka.