x
x

CDC ažurira smjernice o cijepljenju protiv hepatitisa A

  Marija Škrlec, mag. pharm

  07.07.2020.

Prema ažuriranim smjernicama američki Centar za konrolu i prevenciju bolesti sada preporučuje nadoknađujuće cijepljenje protiv virusa hepatitisa A (HAV) za djecu u dobi od 2 do 18 godina koja prethodno nisu bila cijepljena.

CDC ažurira smjernice o cijepljenju protiv hepatitisa A


  • Sve osobe u dobi od 1 godine i stariji s HIV infekcijom.
  • Osobe s kroničnom bolešću jetre, poput osoba s infekcijom virusom hepatitisa B ili C, cirozom ili masnom bolešću jetre. Iako oboljeli od kronične bolesti jetre nemaju povećan rizik za HAV infekciju, pod povećanim su rizikom za fulminantni hepatitis ako dođe do HAV infekcije.
  • Trudnice s povećanim rizikom za HAV infekciju ili povećan rizik od teške bolesti od HAV-a. Ovdje se ubrajaju i ​​žene koje putuju u inozemstvo ili im prijeti profesionalna izloženost.
  • Visokorizične osobe od 1 godine starosti i starije za vrijeme epidemije HAV-a (npr. beskućnici).
  • Ljudi u okruženjima u kojima veliki postotak odraslih imaju čimbenike rizika za HAV infekciju (npr. klinička okruženja koja su usredotočena na bolesnike koji koriste nedozvoljene droge).

Centar za prevenciju i kontrolu bolesti više ne preporučuje cijepljenje za osobe koje primaju krvne proizvode zbog poremećaja zgrušavanja.

Izvor: CDC