x
x

Znanstvenici dizajnirali zaštitni respirator za zdravstvene radnike

  Nikolina Kvesić, cand. mag. pharm

  18.04.2020.

Zbog nedostatka zaštitne opreme, istraživači sa Sveučilišta Duke su dizajnirali prijeko potreban respirator za zdravstvene radnike koji se bore protiv koronavirusne bolesti (COVID-19).

Znanstvenici dizajnirali zaštitni respirator za zdravstvene radnike

Respirator je stvorio medicinski i inženjerski tim sa Sveučilišta, a koriste ga liječnici Duke Healtha koji liječe pacijente kod kojih se sumnja na slučaj COVID-19. Ideja za zaštitni respirator potekla je od ortopedskog kirurga kralježnice Melisse Ericksona. Pod njegovim vodstvom, multidisciplinarni tim stvorio je trodimenzionalne (3D) otisnute dijelove kako bi modificirao već postojeću kiruršku kacigu koja koristi sobni zrak u respirator za pročišćavanje zraka (PAPR) koji koristi filtrirani zrak.

Eric Richardson, doktor znanosti i izvanredni profesor biomedicinskog inženjerstva na Dukeu, tvrdi da je PAPR najviši stupanj zaštite koji mogu ponuditi onima koji intubiraju pacijente.

Više od desetak zaštitnih respiratora napravljeno je za Duke Health, a tim će ih nastaviti proizvoditi za cijeli zdravstveni sustav.

Izvor: DUKE