x
x

Novi lijek za shizofreniju: siguran, učinkovit, izdržljiv

  Marija Škrlec, mag. pharm

  18.04.2020.

Prvi lijek u novoj skupini antipsihotika s potpuno drugačijim mehanizmom djelovanja od ostalih lijekova pokazuje dugoročnu učinkovitost i dobar sigurnosni profil u bolesnika sa shizofrenijom.

Novi lijek za shizofreniju: siguran, učinkovit, izdržljiv

Iako je točan mehanizam djelovanja nepoznat, smatra se da novi lijek aktivira receptore TAAR1 receptore (koji su povezani s aminom u tragovima) i serotoninske 5-HT1A receptore. Lijek se ne veže na dopaminske D2 ni serotoninske 5-HT2A receptore, za koje se smatra da posreduju učincima trenutno dostupnih antipsihotika.

Izvorno istraživanje bilo je dvostruko slijepo, placebo kontrolirano ispitivanje faze 2, u kojemu je sudjelovalo 245 odraslih osoba hospitaliziranih s akutnom egzacerbacijom shizofrenije. Pacijenti su nasumično raspoređeni da primaju novi lijek (50 mg ili 75 mg jednom dnevno) ili placebo.

Nakon 4 tjedna liječenja pacijenti koji su uzimali novi lijek pokazali su statistički i klinički značajno poboljšanje ukupnih bodova na skali pozitivnih i negativnih simptoma (PANSS) u usporedbi s bolesnicima koji su uzimali placebo.

Novi spoj koji se u literaturi još uvijek spomnje pod šifrom, također je doveo do značajnog poboljšanja u nekoliko sekundarnih ishoda, poput ukupne ozbiljnosti bolesti.

Izvor: NEJM 2020 DOI: 10.1056/NEJMoa1911772