x
x

SAD: Objavljene nove smjernice za KOPB

  Marija Škrlec, mag. pharm

  17.04.2020.

Američko torakalno društvo izdalo je smjernice o farmakološkom liječenju kronične opstruktivne plućne bolesti (KOPB) u Američkom časopisu za respiratornu i kritičnu skrb.

SAD: Objavljene nove smjernice za KOPB

Glavne preporuke:

Za bolesnike s KOPB-om i dispnejom ili nemogućnosti za tjelovježbom, preporuča se kombinirani tretman s dugodjelujućim beta 2 agonistom (LABA) i dugodjelujućim muskarinskim antagonistom (LAMA), a ne LABA ili LAMA monoterapijom. Ovo je jedina preporuka koja je ocijenjena jakom, ostale se smatraju uvjetnima.

Za bolesnike s dispnejom ili nemogućnosti za tjelovježbom, unatoč primjeni kombinirane terapije LABA/LAMA, preporuča se dodavanje inhalacijskih kortikosteroida onima koji su imali najmanje jedno pogoršanje KOPB-a u prethodnoj godini, a egzacerbacija je liječena antibioticima, oralnim steroidima ili je bolesnik hospitaliziran.

Za one koji uzimaju trostruku terapiju (LABA/ LAMA/inhalacijski kortikosteroid), preporuča se prekid kortikosteroida ako u prošloj godini nije bilo pogoršanja.

Za bolesnike s čestim i teškim pogoršanjima dok su na optimalnoj terapiji, ne savjetuje se održavanje oralne terapije kortikosteroidima.

Izvor: ATS 2020