x
x

Niske razine protutijela na SARS-CoV-2 kod nekih rekonvalescenata

  14.04.2020.

Razine protutijela na SARS-CoV-2 variraju kod pojedinih bolesnika nakon oporavka od nove koronavirusne infekcije (COVID-19). Kod pojedinih bolesnika zabilježene su vrlo niske razine protutijela objavljeno je na online platformi medRxiv.

Niske razine protutijela na SARS-CoV-2 kod nekih rekonvalescenata

Istraživači iz Kine su izmjerili  SARS-CoV-2 specifična neutralizirajuća protutijela kod 175 bolesnika koji su se oporavili od COVID-19 infekcije.

Svi su bolesnici hospitalizirani s potvrđenom, iako "blagom" infekcijom. Protutijela su izmjerena u plazmi prikupljenoj u trenutku otpusta. 30% bolesnika je imalo vrlo nisku razinu protutijela specifičnih za SARS-CoV-2; od toga, 10 pacijenata (ukupno 6%) je imalo nemjerljivi titar protutijela. Bolesnici koji su imali nemjerljiv titar pri otpustu, imali su nedektibilne razne protutijela i nakon 2 tjedna.

Šest bolesnika imalo je titar protutijela izmjeren u različitim točkama tijekom bolesti. Titri su dosegnuli vrhunac otprilike 10 – 15 dana nakon početka bolesti i nakon toga su ostali stabilni. Istraživači su zaključili da dio pacijenata zaraženih sa SARS-CoV-2 virusom oporavi bez razvoja visokog titra neutralizirajućih protutijela specifičnih za virus. Kako su se ovi bolesnici oporavili i jesu li u opasnosti od ponovne infekcije SARS-CoV-2 virusom, tek treba dodatno istražiti.

VEZANI SADRŽAJ > <