x
x

Perioperativno zbrinjavanje djeteta s otvorenim arterijskim duktusom

  08.04.2020.

Perioperativno zbrinjavanje djeteta s otvorenim arterijskim duktusom – prikaz bolesnika objavljen u Liječničkom vjesniku.

Perioperativno zbrinjavanje djeteta s otvorenim arterijskim duktusom

Osmogodišnji dječak naručen je na elektivnu tonzilektomiju zbog ponavljanih upala srednjeg uha uzrokovanih hipertrofijom adenoida. Pacijent je imao otvoreni, tj. perzistentni arterijski duktus (engl. Persistent ductus arteriosus – PDA), čestu prirođenu srčanu grešku s očuvanom komunikacijom između aorte i plućne arterije.

Kod pacijenta je postojao samo hemodinamski neznatan lijevo-desni pretok. Trenutačne smjernice za anesteziju pacijenata s lijevo-desnim pretokom uključuju:

  1. održavanje ili smanjenje sustavnoga vaskularnog otpora (SVR) kao hemodinamski cilj;
  2. izbjegavanje smanjenja plućnoga vaskularnog otpora (PVR);
  3. izbjegavanje hiperoksije i hipokarbije.

Predoperacijska obrada uključivala je suradnju s pedijatrijskim kardiologom koji je napravio procjenu pacijentova srčanog statusa, uključujući ultrazvuk srca i elektrokardiogram (EKG).

Tijek anestezije protekao je bez neželjenih događaja. Nakon reverzije neuromuskularne blokade i ekstubacije pacijent je budan, hemodinamski stabilan i zadovoljavajućega respiratornog stanja prebačen u sobu za oporavak poslije anestezije.

Preoksigenacija 100%-tnim kisikom prijeporna je u ovakvih pacijenata. Detaljna predoperacijska procjena srčanog statusa i izbjegavanje povećanja protoka kroz otvorenu komunikaciju ključni su za dobar ishod u pacijenata s PDA-om.

Matija Majić, Dora Karmelić, Marin Mandić, Renata Curić Radivojević