x
x

Anesteziološki pristup pacijentima s transplantiranim srcem

  05.04.2020.

Anesteziološki pristup pacijentima s transplantiranim srcem pri nekardijalnim operacijama – prikaz bolesnice s pregledom literature objavljen u Liječničkom vjesniku.

Anesteziološki pristup pacijentima s transplantiranim srcem

Od prve transplantacije srca 1967. u svijetu se na godinu izvede oko 3500 novih transplantacija srca, uz prosječno posttransplantacijsko preživljenje od 15 godina.

Danas je sve češće da skupina pacijenata s transplantiranim srcem bude podvrgnuta nekardijalnim operacijama, što je novi izazov za anesteziološko zbrinjavanje zbog patofizioloških i farmakoloških interakcija s denerviranim presatkom srca, nuspojava imunosupresivne terapije, rizika od infekcije i odbacivanja transplantata.

U ovom prikazu pacijentici s transplantiranim srcem potpuno je uklonjena štitnjača (tiroidektomija) zbog papilarnog karcinoma štitnjače. Pacijentica je bila I. kategorije prema klasifikaciji NYHA-e (New York Heart Association) i III. kategorije prema klasifikaciji ASA-e (American Society of Anesthesiologists), uz urednu funkciju alopresatka i stabilan sinusni ritam. Zahvat je izveden u općoj endotrahealnoj anesteziji. Neuromuskularni blok prekinut je sugamadeksom (Bridion®, Merck) i bolesnica je otpuštena kući nakon 3 dana.

Iverka Brigljević Kniewald, Renata Curić Radivojević, Višnja Ivančan