x
x

HRZZ: Najava natječaja vezana uz COVID-19, cjepivo i oporavak društva

  27.03.2020.

Hrvatska zaklada za znanost (HRZZ) ulaže u znanstvena istraživanja tijekom i nakon pandemije COVID-19

HRZZ: Najava natječaja vezana uz COVID-19, cjepivo i oporavak društva

HRZZ po prvi put pokreće tematske natječaja

U ovim izvanrednim okolnostima HRZZ po prvi put pokreće tematske natječaje s dva temeljna cilja:

  • savladavanje epidemije uzrokovane virusom SARS-CoV-2
  • oporavak društva nakon završetka epidemije uzrokovane virusom SARS-CoV-2.

Iako ponekad nismo sasvim svjesni doprinosa znanstvenih istraživanja za razvoj i dobrobit društva, trenutačna izvanredna epidemiološka kriza koja je pogodila gotovo cijeli svijet još je jednom podsjetila na značaj temeljnih biomedicinskih istraživanja. U vrlo kratkom roku od pojave prvih zaraženih osoba znanstvena je zajednica već prikupila zavidnu količinu znanja o virusu SARS-CoV-2, što omogućuje intenzivne predkliničke i kliničke studije za pronalaženje cjepiva te razvoja učinkovite antivirusne terapije.

Temeljna istraživanja iz područja biomedicine i zdravstva

HRZZ je i dosad podupirao temeljna istraživanja iz područja biomedicine i zdravstva, a od 2013. godine, kad financiranje istraživanja općenito postaje intenzivnije, više od 173 milijuna kuna alocirano je kroz 130 istraživačkih i 40 uspostavnih projekata vrhunskim istraživačkim grupama koje vode stručnjaci s četiri nacionalna medicinska fakulteta, vodećih klinika i javnih instituta. Projekti iz biomedicine i zdravstva pokrivaju širok spektar tema iz područja kliničkih i temeljnih medicinskih znanosti te iz područja javnog zdravstva i zdravstvene zaštite. Vrijedi istaknuti i da se kroz velik dio projekata iz područja prirodnih, tehničkih i interdisciplinarnih istraživanja također istražuju različiti biološki sustavi, od molekularne razine do razine organizma i njihova međudjelovanja s okolišem, kao i upotreba robota i umjetne inteligencije u provođenju kompliciranih i invazivnih terapijskih zahvata u kliničkoj praksi.
 
Velik dio istraživanja koje financira HRZZ usmjeren je na različite aspekte razumijevanja uzroka, širenja, liječenja i prevencije zaraznih bolesti. Primjerice, u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar” izv. prof. dr. sc. Sunčanica Ljubin Sternak vodi istraživačku grupu koja ispituje epidemiološke karakteristike i kliničko značenje 15 virusnih uzročnika akutnih smetnji dišnog sustava kod male djece i starijih bolesnika, što uključuje viruse influence i parainfluence, respiratorni sincicijski virus, metapneumovirus, adenovirus, koronaviruse, enterovirus, rinovirus i parehovirus (poveznica). U Institutu Ruđer Bošković, dr. sc. Jelena Knežević i njezina istraživačka grupa provode temeljno istraživanje genetičkih i epigenetičkih biomarkera urođene imunosti u dvije najsmrtonosnije bolesti pluća, kroničnoj opstruktivnoj plućnoj bolesti i tumoru pluća (poveznica).
 
HRZZ također podupire istraživanja cjepiva za virusne bolesti u hrvatskim institucijama. Tako je primjerice HRZZ financirao istraživanje cjepiva za hantaviruse koje je vodila prof. dr. sc. Alemka Markotić u Klinici za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević” (poveznica). Na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci HRZZ trenutačno financira nekoliko perspektivnih istraživanja cjepiva, od kojih izdvajamo prof. dr.sc. Astrid Krmpotić i njezin tim koji istražuju nove pristupe razvoju cjepiva za kongenitalnu citomegalovirusnu infekciju (poveznica), istraživačku grupu koju vodi prof. dr. sc. Felix Wensveen usmjerenu na manipuliranje T-staničnom memorijom u svrhu unaprjeđenja učinkovitosti cjepiva (poveznica) te istraživanja nedavno uspostavljene grupe koju vodi prof. dr. sc. Tihana Lenac Roviš i koja je usmjerena na molekularne mehanizme imunološkog djelovanja proteina PVR(CD155) u virusnoj i tumorskoj patogenezi (poveznica).