x
x

COVID-19: koga testirati, kako bolje iskoristiti medicinsku opremu?

  23.03.2020.

Tijekom vikenda broj oboljelih od nove koronavirusne bolesti (COVID-19) narastao je na 330.000 širom svijeta, a umrlo ih je više od 14.400. Samo je Amerika prijavila više od 33.000 slučajeva i 400 smrtnih slučajeva, prema izvješću Sveučilišta Johns Hopkins.

COVID-19: koga testirati, kako bolje iskoristiti medicinsku opremu?

Kratke nove informacije i smjernice za kliničare iz Američkog društva za zarazne bolesti (IDSA), FDA i CDC-a:

  • Koga testirati? IDSA je objavio smjernice o testiranju bolesnika na COVID-19. Prioritet su bolesnici na jedinicama intenzivnog liječenja s neobjašnjivom virusnom pneumonijom ili respiratornim zatajenjem, kao i svi febrilni bolesnici ili bolesnici sa simptomima bolesti donjih dišnih putova koji su bili u bliskom kontaktu s potvrđenim slučajem COVID-19 ili su putovali u rizična područja u razdoblju od 14 dana od pojave simptoma.
  • POC (Point of Care) testiranje (testiranje na mjestu gdje se bolesniku pruža skrb): FDA je izdao autorizaciju za hitnu uporabu POC testova za SARS-CoV-2, virus koji uzrokuje COVID-19. Prema FDA-u, test bi trebao dati rezultate u roku od nekoliko sati, a očekuje se da će biti spreman za uporabu do kraja ožujka.
  • FDA je objavio dva pisma za zdravstvene radnike. U prvom daje smjernice za očuvanje medicinskih rukavica - na primjer, kada su zalihe kritično male, rukavice se mogu koristiti izvan njihovog roka trajanja ili se iste rukavice mogu koristiti  između pacijenata s istom dijagnozom infektivne bolesti. Drugo pismo uključuje smjernice za upravljanje potencijalnim nedostacima ventilatora - na primjer, u nekim se situacijama za hospitalizirane bolesnike mogu koristiti kontinuirani ventilatori s oznakom za dom.
  • Ustanove za dugotrajnu njegu: CDC je ažurirao svoje smjernice za ustanove za dugotrajnu njegu koje se pripremaju na epidemiju COVID-19.

VEZANI SADRŽAJ > <