x
x

HZJZ: Informacije o novom koronavirusu (SARS-CoV-2) i COVID-19 bolesti: 21. 5

  22.05.2020.

U Hrvatskoj je do sada zabilježena 2237 oboljelih osoba sa COVID-19 infekcijom. Oboljeli su registrirani u svim županijama Republike Hrvatske.

HZJZ: Informacije o novom koronavirusu (SARS-CoV-2) i COVID-19 bolesti: 21.  5

Epidemiološki podatci

Informacije o novom koronavirusu (SARS-CoV-2) i COVID-19 bolesti na dan 21.05.2020.

Laboratorijski potvrđenih oboljelih od COVID-19 bolesti u svijetu (izvor ECDC): 4  960 975

Broj umrlih u svijetu (izvor ECDC): 327 904

Broj oboljelih u Europi (EU/EEA i UK  – izvor ECDC): 1 328 457

Broj umrlih u Europi (EU/EEA i UK) :  327 904

Broj oboljelih u Hrvatskoj:  2 237

Broj umrlih u Hrvatskoj: 97

Oboljeli su registrirani u svim županijama Republike Hrvatske.

Od ostalih zemalja svijeta ističemo broj oboljelih u Sjedinjenim Američkim Državama (1 551 853), Rusija (308 705), Ujedinjenom Kraljevstvu (248 293), Brazilu (291 579), Španjolskoj (232 555), Italiji (227 364), Njemačkoj (176 752), Turskoj (152 587), Francuskoj (143 845), Iranu (126 949), Kini (84 067), Kanadi (80 091), Saudijska Arabija (62 545). (izvor ECDC, podaci za dan 21.5.2020.)

Novosti vezane uz koronavirus i preporuke vodećih međunarodnih zdravstvenih organizacija

Sve osobe koje su unazad 14 dana boravile u područjima s lokalnom transmisijom bolesti, prema objavama Svjetske zdravstvene organizacije u dnevnim izvještajima Coronavirus disease (COVID-2019) situation reports, koji se mogu naći na ovoj poveznici: https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/situation-reports ako razviju znakove bolesti dišnih puteva trebaju ostati kod kuće i nazvati telefonom liječnika.

Osobe koje dolaze iz područja kategorije 2. obvezne su podvrgnuti se 14-dnevnom zdravstvenom nadzoru u kućnoj karanteni/samoizolaciji. Strani građani, koji nemaju mjesto stalnog boravka u Hrvatskoj, moraju imati dokaz o osiguranom  smještaju u Hrvatskoj tijekom 14-dnevne samoizolacije. Ako borave u Hrvatskoj kraće vrijeme, mogu napustiti Hrvatsku prije isteka 14 dana ako su zdrave.

Hrvatski građani koji dolaze iz tih zemalja obvezni su na 14-dnevni zdravstveni nadzor u kućnoj karanteni/samoizolaciji, tj. ne mogu napustiti Hrvatsku do isteka 14-dnevnog zdravstvenog nadzora.

Bolesne osobe iz svih navedenih područja u slučaju pojave simptoma bolesti trebaju se telefonom javiti izabranom liječniku radi izolacije, dijagnostike i liječenja.

Kod asimptomatskih povratnika se ne preporučuje testiranje jer osoba koja je prvih dana negativna u laboratorijskom testu može nakon par dana oboljeti, drugim riječima, negativan rezultat testiranja ne bi imao nikakvog utjecaja na 14-dnevnu karantenu.

Postupci provjeravanja putnika koji ulaze u Hrvatsku definirani su na način da se osigura najveća moguća zaštita zdravlja stanovništva i putnika uz minimalno ometanje međunarodnog prometa. Nadzor traje 14 dana od napuštanja zahvaćenog područja sa uspostavljenom ili lokaliziranom transmisijom novog koronavirusa.

U bliskih kontakata osobe s potvrđenom COVID-19 koji nemaju nikakve znakove bolesti rutinski se ne provodi testiranje na novi koronavirus. Razlog tome je što negativni nalaz testiranja u takvoj asimpotomatskoj fazi ne isključuje infekciju. Stoga se testiranje na SARS-CoV-2  provodi samo u slučaju postavljene sumnje na COVID-19 tj. kada se zadovolje klinički i epidemiološki kriteriji bolesti.

Brojeve dežurnih teritorijalno nadležnih epidemiologa možete naći ovdje.

Osobe sa simptomima akutne respiratorne infekcije (nagli početak barem jednog od slijedećih simptoma: povišena tjelesna temperatura, kašalj, kratak dah) uz ispunjene epidemiološke kriterije, kod kojih zdravstveni djelatnik postavi sumnju  na infekciju virusom SARS-CoV-2 (COVID-19)hospitaliziraju se uz primjenu mjera izolacije, dijagnostike i liječenja.

Osobe sa simptomima bolesti mogu doći u bolnicu samo uz prethodan dogovor liječnika s nadležnom bolnicom nakon što je liječnik postavio sumnju na COVID-19.

Preporuke

Rukovanje se smatra bliskim kontaktom za širenje bolesti koje se prenose kapljičnim putem, te se zbog toga preporučuje da se ljudi što manje rukuju, jer se time smanjuje rizik potencijalnog prijenosa bolesti koje uzrokuje novi koronavirus (COVID-19) i drugih bolesti koje se prenose tim putem.

Preporuča se zdravstvenim ustanovama i zdravstvenim djelatnicima da pružanje usluga zdravstvenog turizma (pružanje zdravstvenih usluga osobama koje dolaze izvan Hrvatske, primjerice dentalne usluge, lječilišne usluge i dr.) osobama koje dolaze iz zahvaćenih područja odgode u narednih mjesec dana kako bi se spriječio rizik mogućeg širenja COVID-19 bolesti uzrokovane novim koronavirusom (SARS-CoV-2) iz zahvaćenih područja.

Koronavirus – najnovije preporuke

Postupci pranja, čišćenja i dezinfekcije sanitetskih vozila, autobusa, vlakova, brodova i zrakoplova

Naputak za pravilno pranje ruku

Ostale informacije i telefonski brojevi za upite

Brojevi telefona Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo za građane na temu koronavirusa: 091 468 30 32 i 099 468 30 01. Dostupni su za svaki radni dan od 8 do 22 sata te subotom i nedjeljom od 8 do 14 sati.

Zemljopisnu raspodjelu potvrđenih slučajeva po danima i globalno i po zemljama možete naći na stranicama ECDC-a koje se svakodnevno ažuriraju na ovoj poveznici:

https://www.ecdc.europa.eu/en/geographical-distribution-2019-ncov-cases

Novosti vezane uz mjere čuvanja zdravlja: Kratki pregled situacije s preporukama za čuvanje zdravlja objavljen je na mrežnim stranicama HZJZ-a, koji možete naći na ovoj poveznici: https://www.hzjz.hr/sluzba-epidemiologija-zarazne-bolesti/epidemija-pneumonije-povezana-s-novim-koronavirusom-kina/

Na stranicama HZZ objavljeni su pitanja i odgovori o novom koronavirusu na Hrvatskom i engleskom jeziku:

COVID-19 – Priopćenje prvog slučaja

Kako umanjiti rizik od zaraznih bolesti – video prilog.

VEZANI SADRŽAJ > <