x
x

FDA odobrio novi lijek za snižavanje kolesterola

  Nikolina Kvesić, cand. mag. pharm

  25.02.2020.

Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) je odobrila bempedojsku kiselinu kao lijek za smanjenje LDL kolesterola u odraslih bolesnika s heterozigotnom obiteljskom hiperkolesterolemijom ili dijagnosticiranom aterosklerotskom kardiovaskularnom bolešću za koje se statini smatraju nedovoljno učinkovitima.

FDA odobrio novi lijek za snižavanje kolesterola

Bempedojska kiselina je oralni inhibitor ATP-citrat liaze, prvi odobren u svojoj klasi, a djeluje smanjujući biosintezu kolesterola te povećavajući ekspresiju LDL receptora. Navedena je kao dodatak prehrani i maksimalno podnošljivoj terapiji statinima.

U ispitivanjima 3. faze, koja su obuhvaćala više od 3000 pacijenata,  učinak bempedojske kiseline primijenjene jednom dnevno je bio bolji od placeba (prosječna redukcija LDL-a placebom iznosila je 18%) kod bolesnika koji su uz to uzimali i statine umjerenog ili visokog intenziteta.

Proizvođač napominje da treba pratiti razinu mokraćne kiseline kod osoba koje uzimaju bempedojsku kiselinu, jer može povećati rizik od gihta. Uz to, lijek se ne smije primjenjivati ​​kod bolesnika s ranijim ozljedama tetiva.

Učinak bempedojske kiseline na kardiovaskularni morbiditet ili smrtnost nije poznat.

Izvor: ESPERION