x
x

Ažurirane smjernice o liječenju latentne tuberkuloze

  Marija Škrlec, mag. pharm

  18.02.2020.

Prema novim smjernicama Nacionalnog udruženja za kontrolu tuberkuloze i CDC-a, preferira se kraći režim temeljen na rifamicinu u odnosu na monoterapiju izoniazidom duljeg trajanja za liječenje latentne tuberkuloze.

Ažurirane smjernice o liječenju latentne tuberkuloze

Dokazi pokazuju da kraći režimi s rifamicinom imaju slične učinke kao monoterapija s izoniazidom, ali da su manje hepatotoksični te da imaju bolje stope završetka terapije.

Smjernice se odnose samo na bolesnike zaražene Mycobacterium tuberculosis za koji se smatra da je osjetljiv na izoniazid ili rifampin. Preferiraju se tri režima na bazi rifamicina:

  • Bolesnicima u dobi od dvije godine i starijima, uključujući one koji su također zaraženi HIV-om, preporučuje se jednom tjedno izoniazid plus rifapentin kroz 3 mjeseca.
  • Za HIV-negativne bolesnike svih godina preporučuje se rifampin jednom dnevno kroz 4 mjeseca.
  • Izoniazid plus rifampin dnevno kroz 3 mjeseca uvjetno se preporučuje pacijentima svih dobnih skupina, uključujući bolesnike zaražene HIV-om.

Smjernice ističu da rifapentin i rifampin nisu zamjenjivi.

Uz to, dva režima s izoniazidom mogu se koristiti kao alternativa kod pacijenata koji ne mogu podnijeti kraće režime:

Dnevna doza izoniazida kroz 6 mjeseci snažno se preporučuje za HIV-negativne bolesnike svih dobnih skupina, a uvjetno za HIV-pozitivne bolesnike, dok se za pacijente svih dobnih skupina, neovisno o HIV statusu, preporučuje dnevna doza izoniazida kroz 9 mjeseci.

Izvor: MMWR