x
x

30 godina Hrvatskog društva za medicinsku informatiku

  15.02.2020.

Trideset je godina prošlo od osnivanja Hrvatskog društva za medicinsku informatiku (HDMI). Godine 1989. osnovano je pod nazivom Društvo za medicinsku informatiku Hrvatske.

30 godina Hrvatskog društva za medicinsku informatiku

Godine 1989. zajedno s društvima iz Slovenije, Bosne i Hercegovine i Srbije udružuje se u Savez društava za medicinsku informatiku Jugoslavije (SDMIJ), a iste godine SDMIJ se učlanjuje u Europsku federaciju za medicinsku informatiku (EFMI) i Međunarodnu asocijaciju za medicinsku informatiku (IMIA). Nakon raspada Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (SFRJ) i SDMIJ prestaje djelovati, a DMIH mijenja ime u HDMI i kao HDMI učlanjuje se u EFMI i IMIA.

O djelovanju HDMI-a pišu predsjednici HDMI-a Đuro Deželić (1989-2004), Josipa Kern (2005-2008), Vesna Ilakovac (2009-2016), Marijan Erceg (2017-). Hrvatsko društvo za medicinsku informatiku je organiziralo petnaest simpozija, dvije konferencije posvećene posebnim temama (EFMI STC), poticalo je osnivanje novih društava (HL7, PROREC) surađivalo s nizom društava i organizacija sa sličnim interesima.

Od krovnih organizacija preuzima važne dokumente (Preporuke za edukaciju iz medicinske informatike; Etički kodeks za medicinske informatičare). Aktivira radnu grupu u EFMI-u, potiče ustanovljavanje Tehničkog odbora za normizaciju u medicinskoj informatici (TO 215) pri Hrvatskom zavodu za norme (HZN).

Članovi HDMI-a intenzivno surađuju s Odborom za e-zdravlje Akademije medicinskih znanosti Hrvatske (Deklaracija o ezdravlju; Smjernice za unaprjeđenje elektroničkog zdravstvenog zapisa), organizirali su, napisali i uredili knjigu Medicinska informatika, surađivali na projektu poslijediplomske edukacije iz medicinske informatike.

U međunarodnoj suradnji posebno se ističe suradnja s s Europskim institutom za zdravstvene zapise (EuroRec) čime je HDMI postao službeni partner na projektu EHR-Q-TN: „Thematic Network on Quality Labelling And Certification of EHR“. HDMI izdaje dva časopisa (Bilten Hrvatskog društva za medicinsku informatiku – časopis se objavljuje na Hrčku; Medicinska informatika – objavljuje radove/sažetke radova sa simpozija). HDMI organizira stručne sastanke i sudjeluje u raspravama o zakonima relevantnim za e-zdravlje.

Đuro Deželić, Josipa Kern, Vesna Ilakovac, Marijan Erceg