x
x

Počela je peludna sezona

  03.02.2022.

Usprkos zimskim vremenskim uvjetima, počela je ovogodišnja peludna sezona cvatnjom lijeske i johe, objavljeno je na stranicama Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar.

Počela je peludna sezona

Pelud je najjači prirodni alergen. Mikroskopske je veličine (nevidljiv oku), raznih oblika, veličina i vrlo lagan. Zračnim strujama se može prenijeti na udaljenosti i do nekoliko stotina kilometara od samog izvora. Najveći dio peludi, oko 90%, ostaje na mjestu otpuštanja. U većim naseljima i gradovima zbog posebnih mikroklimatskih uvjeta, peludna zrnca su najgušća u sloju zraka do 10 m od tla. Temperatura zraka i oborine, geografska širina, lokalna i globalna cirkulacija zraka, stupanj urbanizacije okoliša i razina onečišćujućih tvari u zraku, definiraju prisutnost i razinu alergenosti peludi u zraku određenog područja.

Lijeska

Jednodomno stablo ili razgranati grm, „vjesnik“ je peludnih alergija. U zraku kontinentalne Hrvatske pelud se pojavljuje u slučaju blage zime već u siječnju. Uzgaja se zbog plodova oraščića (lješnjak). Viseći muški cvjetovi (rese) formiraju se već ujesen, dok su ženski cvjetovi neprimjetni. Zbog pripadanja istoj porodici, između lijeske, johe i breze moguća je križna reakcija. Cvate prije listanja te se smatra vjesnikom peludnih alergija.

Joha

Uz lijesku također spada u „vjesnike“ peludnih alergija. U zraku kontinentalne Hrvatske pelud se pojavljuje u slučaju blage zime već u siječnju. Jednodomno listopadno stablo, od 5 do 15 m visoko, rasprostranjeno u centralnoj i zapadnoj Europi, često uz nizinske i brdske potoke i rijeke. Cvate prije listanja. Muški cvjetovi (ljubičasto smeđe rese) formiraju se ljeti. Postoji križna reakcija s peludi lijeske i breze.

Alati za pomoć alergičarima

Alergijski semafor je način dnevnoga izvještavanja o koncentraciji peludnih zrnaca u zraku određenoga područja. Temeljem mjerenja koncentracije peludnih zrnaca u prostornom metru atmosferskog zraka određuju se boje alergijskog semafora: zelena, žuta i crvena.

Peludni kalendar predstavlja grafički prikaz peludnog spektra u zraku istraživanog područja tijekom promatranoga vremena. Peludni kalendar prikazuje informaciju o početku, trajanju, intenzitetu i kraju polinacije pojedine biljne vrste na određenome području. Dostupne informacije korisne su svim alergičarima, ali i liječnicima, kako bi što bolje planirali terapiju, svakodnevne aktivnosti i godišnje odmore.

Aplikacija „Peludna prognoza“ daje prikaz rezultata mjerenja alergene peludi u zraku po regijama i gradovima, ovisno o intervalu uzorkovanja. Sadrži i popis najčešćih alergenih biljaka. Uz svaku biljku je fotografija i opis biljke, kao i oznaka stupnja alergenosti. Dostupan je i pregled križnih reakcija između različitih vrsta biljaka.

Aplikacija „Peludna prognoza“ razvijena je u suradnji PLIVAzdravlje, Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ i mreže zavoda za javno zdravstvo u Republici Hrvatskoj.