x
x

SZO: 2020. - godina medicinskih sestara i primalja

  26.01.2020.

Svjetska zdravstvena organizacija proglasila je 2020. - godinom medicinskih sestara i primalja

SZO: 2020. - godina medicinskih sestara i primalja

Medicinske sestre i primalje imaju vitalnu ulogu u pružanju zdravstvenih usluga. To su osobe koje svoj život posvećuju brizi za majke i djecu; provode cijepljenje i daju zdravstvene savjeta; brinu o starijim osobama i općenito zadovoljavaju svakodnevne osnovne zdravstvene potrebe. Često su medicinske sestre prve i jedine koje brinu u našim zajednicama.

Procjena je da u svijetu nedostaje 9 milijuna medicinskih sestara i primalja ako želimo postići univerzalnu zdravstvenu brigu do 2030. godine.

Upravo to je i razlog da je Svjetska zdravstvena organizacija 2020. godinu proglasila Međunarodnom godinom medicinskih sestara i primalja.

Pridružimo se inicijativi Svjetske zdravstvene organizacije i partnerima među kojima su Međunarodna konfederacija primalja (ICM), Međunarodno vijeće medicinskih sestara (ICN), Nursing Now i Populacijski fond Ujedinjenih naroda (UNFPA) u višegodišnjem nastojanju da se proslavi rad medicinskih sestara i primalja i istaknu izazovni uvjeti rada s kojima se često susreću.