x
x

Otvorena novouređena Dnevna bolnica za hemodijalizu u OB Karlovac

  24.01.2020.

Financirati i podržavati projekte treba tamo gdje se radi, gdje postoje ljudi koji znaju raditi i gdje postoje rezultati, a to se je u Općoj bolnici Karlovac događalo i događa se

Otvorena novouređena Dnevna bolnica za hemodijalizu u OB Karlovac

Ministar zdravstva Milan Kujundžić otvorio je u utorak novouređeni prostor Dnevne bolnice za hemodijalizu u Općoj bolnici Karlovac.

Tako sada novouređena Dnevna bolnica za hemodijalizu ima 24 dijalizna mjesta podijeljena u 5 sala, kao i peritonejsku dijalizu, što omogućuje novu organizaciju rada, pa će se dijaliza po novome obavljati tijekom dana, u dvije smjene, od 7 do 19 sati. Projekt uređenja vrijedan je preko 7,6 milijuna kuna od čega je Ministarstvo zdravstva osiguralo 4 milijuna, a 3,67 milijuna kuna su decentralizirana sredstva Karlovačke županije.

Radovi su trajali sedam mjeseci, od svibnja do studenoga 2019.g. i u tom roku adaptirana su 732m2 postojećeg prostora i podrumskih prostorija u glavnoj zgradi bolnice, gdje je smješteno „postrojenje“ za pripremu ultra čiste vode za dijalizu metodom rezervne osmoze uz najsuvremeniju centralnu pripremu koncentrata, koji omogućava da svi bolesnici budu liječeni metodom hemodijafiltracije koja se danas smatra zlatnim standardom u liječenju dijalizom.

Danas u Odjelu nefrologije sa hemodijalizom rade dva internista nefrologa, a na dijalizi petnaest medicinskih sestara i tehničara i dva elektrotehničara, koji mjesečno obrade više od 700 dijaliza. Isto tako, Odjel ima mogućnost primati i bolesnike iz drugih centara, tzv. turističke dijalize.

Više: Karlovacki.hr