x
x

Koliko je učinkovita tradicionalna terapija za sindrom iritabilnog crijeva?

  Marija Škrlec, mag. pharm

  13.01.2020.

Tradicionalne metode liječenja sindroma iritabilnog crijeva (IBS) podržane su samo ograničenim podacima u literaturi, objavljeno je u sustavnim pregledima jer u nekim istraživanjima postoji pristranost (bias).

Koliko je učinkovita tradicionalna terapija za sindrom iritabilnog crijeva?

Iako je odobreno nekoliko novih lijekova koji ciljaju specifične obrasce stolice povezane s IBS-om, oni se ne koriste iz različitih razloga. Stoga se liječnici oslanjaju na druge, takozvane tradicionalne tretmane i provode ih kao terapiju prve ili druge linije.

Istraživači su napravili usporedbu i rangiranje učinkovitosti lijekova za IBS: topljivih vlakana, antispazmodičnih lijekova, tricikličkih antidepresiva (TCA), selektivnih inhibitora ponovne pohrane serotonina (SSRI) i liganada kalcijevih kanala.

Ulje paprene metvice, TCA i antispazmodički lijekovi značajno su nadmašili placebo u poboljšanju općih simptoma IBS-a u 4 − 12 tjedana liječenja.

Za bolove u trbuhu TCA, antispazmodički lijekovi i ulje paprene metvice bili su značajno učinkovitiji od placeba.

Iako ovi podaci mogu pomoći pri odlučivanju o terapiji, treba naglasiti da je kvaliteta dokaza niska zbog visokog rizika od pristranosti ispitivanja koja su bila uključena u analizu, i jer su ishodi, korišteni za ocjenu učinkovitosti liječenja, bili manje strogi od onih korištenih u randomiziranim kliničkim studijama novijih lijekova.