x
x

Praćenje hladnoće koja može djelovati na zdravlje

  14.01.2021.

Upozorenje na hladnoću koja može djelovati na zdravlje dnveno se ažurira po velikim gradovima na stranicama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Praćenje hladnoće koja može djelovati na zdravlje

Izvor podataka je Državni hidrometeorološki zavod,  aprognozu izrađuje dežurni prognostičar.

Stanovnike se upozorava ukoliko je na njihovom području prgnozirana vrlo velika hladnoća, potrebno je slijediti određene upute koje se nalaze na stranicama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Hladni valovi koje karakterizira pad temperature na određenom području u određenom vremenskom razdoblju uobičajena su pojava tijekom zimskih mjeseci te kao takvi mogu imati štetne posljedice po ljudsko zdravlje. Dok će se zdrava populacija srednje životne dobi lakše prilagoditi novonastalim vremenskim uvjetima, kronični bolesnici s kardiovaskularnim bolestima i bolestima dišnog sustava te osobe starije i mlađe životne dobi teže će podnositi niske temperature. Skupini ozljeda hladnoćom pripadaju sniženje tjelesne temperature (hipotermija) i žarišne ozljede mekih tkiva uzrokovane smrzavanjem (smrzotina) ili bez smrzavanja (ozebline, rovovsko stopalo i promrzline). Podložnost navedenim ozljedama je povećana u stanjima iscrpljenosti, izgladnjelosti, dehidracije, hipoksije i dodira s vlagom ili metalom. U osobitoj su opasnosti od ovakvih ozljeda osobe pod utjecajem droga ili alkohola.

 

Više: HZJZ: Preporuke zaštite tijekom hladnih valova

DHZM Upozorenje na hladne valove koji mogu djelovati na zdravlje.

Izvor: Hrvatski zavod za javno zdravstvo, www.hzjz.hr