x
x

Vitamin D kao pomoć u oporavku od karcinoma?

  27.12.2019.

Otprije je poznato kako su niže razine vitamina D u krvi povezane s lošijim ishodima kod ljudi koji boluju od melanoma, ali nisu u potpunosti shvaćeni mehanizmi koji to uzrokuju.

Vitamin D kao pomoć u oporavku od karcinoma?
Nacionalne zdravstvene službe preporučuju unos 10 mcg vitamina D dnevno putem hrane ili dodataka prehrani, posebice u zimskim mjesecima te dodaju da osobe kojima je nedavno dijagnosticiran melanom trebaju provjeriti i kontrolirati razinu vitamina D u krvi u skladu s preporukama.

U najnovijem istraživanju provedenom na miševima otkriveno je da vitamin D utječe na signalni put unutar stanica melanoma, što usporava njihov rast i zaustavlja širenje karcinoma na pluća. Istraživači tvrde kako bi njihova otkrića, objavljena u časopisu Cancer Research, u konačnici mogla dovesti do novih načina liječenja melanoma.

Znanstvenici su željeli otkriti koji su procesi u stanicama melanoma regulirani vitaminom D te što se događa kada na površini stanica melanoma postoji nedostatak proteina koji se naziva receptor vitamina D (VDR), koji omogućava da se vitamin D veže na površinu stanice.

Istraživači su promatrali aktivnost gena koji čini VDR u 703 slučaja ljudskog melanoma i 353 slučaja ljudskog melanoma koji se raširio s početnog mjesta. Aktivnost gena VDR umrežena je s drugim karakteristikama pacijenta, poput veličine njihovog tumora i brzine njegova rasta. Također su željeli uočiti jesu li količine VDR-a u stanicama ljudskog melanoma povezane s genetskim promjenama koje se događaju kada tumori postanu agresivniji. Zatim su proveli ispitivanja na miševima kako bi provjerili utječe li količina VDR na širenje karcinoma.

Utvrđeno je da ljudski tumori s nižom razinom gena za VDR rastu brže te je uočena manja aktivnost pojedinih gena. Ti geni kontroliraju puteve koji pomažu imunosnom sustavu u borbi protiv stanica karcinoma. Otkrili su i da je kod tumora s nižom razinom VDR bila veća aktivnost gena povezanih s rastom i širenjem karcinoma, posebno onih koji kontroliraju Wnt/β-katenin signalni put, koji pomaže u moduliranju različitih bioloških procesa unutar stanice, poput njezinog rasta.

Kod miševa, istraživači su otkrili da povećanje količine VDR u stanicama melanoma smanjuje aktivnost Wnt/β-katenin signalnog puta i usporava rast stanica melanoma. Nadalje, otkriveno je da se karcinom u tom slučaju manje vjerojatno proširio na njihova pluća.

Ono što je znanstvenicima od velike važnosti jest spoznaja kako vitamin D može pomoći imunosnom sustavu u borbi protiv karcinoma. Sada je poznato da, u slučaju kada je Wnt/β-katenin signalni put aktivan u melanomu, dolazi do slabljenja imunosnog odgovora. To uzrokuje slabije dopiranje imunosnih stanica do unutrašnjosti tumora, gdje bi se one mogle učinkovitije boriti protiv karcinoma. Iako vitamin D sam po sebi ne liječi karcinom, sve se više razmatraju načini na koji on djeluje kako bi se pojačao učinak imunoterapije koja koristi imunosni sustav za pronalazak i napad na stanice tumora.

Nacionalne zdravstvene službe preporučuju unos 10 mcg vitamina D dnevno putem hrane ili dodataka prehrani, posebice u zimskim mjesecima te dodaju da osobe kojima je nedavno dijagnosticiran melanom trebaju provjeriti i kontrolirati razinu vitamina D u krvi u skladu s preporukama.

Izvor: Vitamini.hr