x
x

CHRODIS PLUS projekt za smanjenje tereta kroničnih bolesti

  27.12.2019.

U Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo održan je 17. prosinca 2019. godine okrugli stol na temu „Važnost multisektorskog pristupa za smanjenje tereta kroničnih nezaraznih bolesti“. Okrugli stol je organiziran u suradnji s Ministarstvom zdravstva, a u okviru projekta CHRODIS PLUS u kojem je Hrvatski zavod za javno zdravstvo jedan od partnera.

CHRODIS PLUS projekt za smanjenje tereta kroničnih bolesti

CHRODIS PLUS je trogodišnja združena incijativa (2017. – 2020.)  financirana od strane Europske komisije i pridruženih partnera. Nastavak je združene inicijative CHRODIS (2014. – 2017.). Uloga CHRODIS PLUS projekta je pridonijeti smanjenju tereta kroničnih bolesti promoviranjem implementacija politika i primjera dobre prakse koje su se pokazale uspješnima. Jedna od aktivnosti je organiziranje multisektorskih sastanaka (Policy Dialogues) kojima je svrha podići  svijest donositelja odluka o potrebi za poboljšanjem aktivnosti za borbu protiv kroničnih bolesti.

Smanjenje tereta kroničnih bolesti prioritet je Republike Hrvatske i svih zemalja članica Europske unije. Unutar zemalja članica EU danas postoji znanje o učinkovitim i isplativim načinima za prevenciju i liječenje kroničnih bolesti. Procjenjuje se da godišnji trošak kroničnih bolesti za Europsku uniju iznosi 115 milijardi Eur-a ili 0,8% GDP-a. Približno 70 do 80% budžeta za zdravstvenu skrb unutar EU troši se na liječenje kroničnih bolesti. Na sastanku se raspravljalo o ulogama različitih institucija i organizacija u prevenciji i smanjenju tereta kroničnih bolesti, te smjernicama za dostizanje Cilja održivog razvoja 3.4. prema kojemu je potrebno smanjiti prijevremenu smrtnosti od kroničnih nezaraznih bolesti za 30% do 2030. 

Na okruglom stolu su sudjelovali predstavnici Ministarstva zdravstva, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, predstavnici stručnih društava: Hrvatskog epidemiološkog društva, Hrvatskog društva za hipertenziju, Društva nastavnika opće/obiteljske medicine, Hrvatskog društva obiteljskih doktora, te Koordinacije lijecnika hrvatske obiteljske medicine (KOHOM). Sudjelovali su i predstavnik Koalicije udruga u zdravstvu, predstavnik Agencije za odgoj i obrazovanje, predstavnici Ministarstva financija, predstavnik Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, predstavnik Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu – Centar za sigurnost hrane. Na okruglom stolu je sudjelovao i dr. Frank Lehmann u svojstvu predstavnika EuroHealthNet-a, voditelja radnog aketa 4 u okviru CHRODIS PLUS.

Nakon rasprave zaključeno je kako je postizanje Cilja održivog razvoja-smanjenje prijevremene smrtnosti od kroničnih nezaraznih bolesti za 30% do 2030. moguće dostići, ali samo intenzivnim i multisektorskim radom. U tu svrhu podržano je osnivanje multisektorske Radne skupine za praćenje provedbe Akcijskog plana za prevenciju i nadzor nad kroničnim nezaraznim bolestima čije se donošenje uskoro očekuje.

Izvor: Hrvatski zavod za javno zdravstvo, www.hzjz.hr