x
x

Kožna i plućna tuberkuloza u bolesnice s miješanom bolesti vezivnoga tkiva

  18.12.2019.

Cilj ovoga rada je prikazati rijedak slučaj kožne i plućne tuberkuloze (TBC) u bolesnice s miješanom bolesti vezivnoga tkiva na imunosupresivnoj terapiji, kako bi se ukazalo na važnost rane dijagnostike, liječenja i prevencije komplikacija bolesti.

Kožna i plućna tuberkuloza u bolesnice s miješanom bolesti vezivnoga tkiva
Čimbenici koji pridonose razvoju i progresiji TBC-a su alkoholizam, loša ishrana, šećerna bolest, infekcija virusom humane imunodeficijencije (HIV)/sindrom stečene imunodeficijencije (AIDS), razvoj transplantacijske medicine, kronični program hemodijalize, sve veće liste bolesti i stanja koja zahtijevaju primjenu imunosupresivne terapije.

TBC je zarazna bolest uzrokovana bacilom Mycobacterium tuberculosis (MT). Prenosi se kapljičnim putem u kontaku s oboljelom osobom, dok su drugi oblici prijenosa izuzetno rijetki. S obzirom na lokalizaciju, bolest se dijeli se na plućnu i izvanplućnu TBC. 15% svih slučajeva TBC-a čine izvanplućni oblici, dok je kožna TBC rijedak izvanplućni oblik koja čini 0.5-2% svih izvanplućnihih TBC-a u razvijenim zemljama. Čimbenici koji pridonose razvoju i progresiji TBC-a su alkoholizam, loša ishrana, šećerna bolest, infekcija virusom humane imunodeficijencije (HIV)/sindrom stečene imunodeficijencije (AIDS), razvoj transplantacijske medicine, kronični program hemodijalize, sve veće liste bolesti i stanja koja zahtijevaju primjenu imunosupresivne terapije.

Široki spektar simptoma i znakova TBC-a česti su uzrok nepravovremeno postavljenoj dijagnozi, što odgađa adekvatno liječenje, povećava broj i mogućnost komplikacija, te u konačnici dovodi do povećanja mortaliteta.

U ovom prikazu slučaja bolesnica je razvila kožni i plućni oblik TBC-a, a dijagnoza je postavljena tek nakon deset mjeseci od razvoja prvih simptoma. Provedeno je liječenje antituberkuloznim lijekovima (ATL) (izoniazid, rifampicin, etambutol, pirazinamid) u trajanju od godinu dana, nakon čega je došlo do potpune regresije kožnih promjena, kao i radiološkog nalaza plućnog infiltrata.