x
x

Donacija uređaja za mjerenje AB indeksa

  08.12.2019.

U Kliničkom bolničkom centru Zagreb u Kliničkom zavodu za dijagnostičku i intervencijsku radiologiju početkom prosinca održana je primopredaja donacije uređaja za mjerenje AB indeksa, a za kupnju kojeg je Grad Zagreb, Gradski ured za zdravstvo osigurao sredstva. Grad Zagreb je KBC Zagreb, osigurao sredstva u iznosu od 22.528,75 kuna kao financijsku potporu za troškove nabave uređaja za mjerenje AB indeksa koji služi za rano dijagnosticiranje periferne arterijske bolesti (PAB) čije neliječenje dovodi do kritične ishemije nogu, vodećeg uzročnika amputacije nogu.

Donacija uređaja za mjerenje AB indeksa

Kupnja uređaja nastavak je započete suradnje u Projektu "Noga glavu čuva" u okviru koje je u svibnju ove godine 140 građana uspjelo besplatno obaviti preventivni pregled, a u cilju ranog otkrivanja bolesti, unapređenja endovaskularnog liječenja te sprječavanja amputacija. Akciju je podržao Grad Zagreb, a u organizaciji KBC Zagreb i Hrvatske endovaskularne inicijative.

Kada su arterije nogu začepljene masnim plakovima to se zove periferna arterijska bolest (PAB). Neliječenje PAB-a vodi ka opasnosti od amputacije noge. Srčani i moždani udar su često povezani s PAB-om. Nadamo se da će KBC Zagreb, koristeći ovaj uređaj pomoći mnogim našim sugrađanima i spriječiti amputacije, te time značajno unaprijediti i kvalitetu njihova života, istaknula je Mirela Šentija Knežević, izaslanica Gradonačelnika grada Zagreba, g. Milana Bandića, dipl.politologa.

Više: Grad Zagreb