x
x

Samomedikacija antibioticima među pacijentima

  05.01.2020.

Samomedikacija antibioticima podrazumijeva uzimanje antibiotika bez recepta. Bez obzira na opasnost, ova praksa još se može vidjeti širom svijeta.

Samomedikacija antibioticima među pacijentima

Cilj ovog istraživanja bio je utvrditi stupanj samomedikacije među pacijentima obiteljske medicine i roditeljima djece dovedene pedijatru. Istraživanje je obuhvatilo pedijatrijske ambulante i ambulante obiteljske medicine Doma zdravlja u Mostaru u travnju 2016.godine. Korištena je anonimna anketa.

Prema rezultatima, 7% roditelja odgovorilo je kako su nekad samoinicijativno dali svom djetetu antibiotik, dok je 25% pacijenata obiteljske medicine samoinicijativno
uzimalo antibiotik. Kao razlog uzimanja antibiotika, većina je navela kako im je antibiotik pomogao prošli put kad su osjećali iste tegobe (roditelji 93,1% i pacijenti 58,3%).

Omjer izgleda za samoordiniranje antibiotika kod roditelja 4,8 puta je veći u odnosu na pacijente. Žene su sklonije samoordiniranju antibiotika. Pacijenti imaju veću sklonost samoordiniranju od roditelja. Ispitanici s OŠ imaju manji rizik za samoordiniranje od ispitanika s VSS. Ispitanici s manjim primanjima (300-499 KM) imaju manji rizik za samordiniranje antibiotika u odnosu na ispitanike s primanjima višim od 900 KM.

Leonora Redžić, Amra Zalihić