x
x

HZJZ: Hrvatska među europskim zemljama u kojima se mladi najviše opijaju

  02.12.2019.

U povodu Mjeseca borbe protiv ovisnosti te podataka da se u odnosu na Hrvatsku učenici u dobi do 11 i 13 godina češće opijaju samo u dvije od 45 zemlja, a u dobi od 15 godina samo u 5 zemalja (Izvor HZJZ: HBSC 2014), Hrvatski zavod za javno zdravstvo u suradnji s Ministarstvom zdravstva organizirao je okrugli stol o mladima i alkoholu.

HZJZ: Hrvatska među europskim zemljama u kojima se mladi najviše opijaju

Okrugli stol je održan 29.11.2019. u 12 sati u konferencijskoj dvorani Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Rockefellerova 7. Ovo je jedna u nizu akcija koju provodi Hrvatski zavod za javno zdravstvo, Ministarstvo zdravstva, Gradski ured za zdravstvo, Grada Zagreba, Nastavni zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“, Škola narodnog zdravlja Andrija Štampar, Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Ministarstvo znanosti i obrazovanja, te Ministarstvo unutarnjih poslova.

Prikazana je najnoviju situaciju s pijenjem kod mladih te pokrenuta kampanja o alkoholu i mladima pod naslovom „Tko pije taj plaća“. Kampanja se sastoji od promotivnih informativnih plakata na javnim prostorima i u srednjim školama diljem Hrvatske, tribina na ovu temu u školama u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja, informativnog i interaktivnog sadržaja na www.hzjz.hr koji je namijenjen ne samo općoj javnosti već i nastavnicima i stručnim suradnicima škola kao pomoć pri obradi ove teme na nastavi. 

Na okruglom stolu su osim stručnjaka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, sudjelovali i relevantni stručnjaci dugih ustanova i institucija što iz resora zdravstva, a što iz drugih resora.

Najnoviji pokazatelji pijenja među učenicima u Hrvatskoj:

Prema najnovijem Istraživanju o zdravstvenom ponašanju mladih (engl. Health Behaviour in School-aged Children; HBSC) provedenom 2018. g, preliminarni podaci za Hrvatsku pokazuju sljedeće:

U 2018. godini opilo se dva i više puta u životu 30,9% učenika i 18,7% učenica u dobi od 15 godina, 6,7% učenika i 3,7 učenica u dobi od 13 godina te 2,4% učenika u 0,4% učenica u dobi od 11 godina. Jedno opijanje u ovoj dobi može se smatrati izoliranim događajem koji spada u uobičajeno buntovništvo i propitivanje granica u doba odrastanja. Opijanje dva i više puta u životu s obzirom na ranu životnu dob ispitanika ukazuje na povećani rizik koji zahtjeva određenu pozornost i zabrinutost roditelja i stručnjaka.

Uspoređujući rezultate HBSC (Health Behaviour in School anketa provedenih 2010., 2014. i 2018., uočljivi su pozitivni trendovi jer se učestalost opijanja smanjuje od 2006. godine. Hrvatska je 2014. godine bila visoko između 45 zemalja uključenih u ovo istraživanje po opijanju: u donosu na Hrvatsku učenici su se češće opijali samo u dvije od 45 zemlja u dobi do 11 i 13 godina, a samo u 5 zemalja u dobi od 15 godina. Te 2014. godine trend smanjenja pijenja alkohola i opijanja među mladima zabilježen je u više zemalja. Trend smanjenja pijenja kod mladih u brojnim zemljama posljedica je efikasne implementacije više regulatornih mjera koje zabranjuju prodaju alkohola maloljetnicima, povećanje cijene alkoholnih pića, te osiguravaju okruženje bez alkohola.

Kada u ožujku 2020. godine budu na raspolaganju međunarodni podaci, pitanje je hoće li ovo smanjene u opijanju koje je zabilježeno u Hrvatskoj od 2014. do 2018. godine biti dovoljno da više ne budemo među zemljama s najviše mladih koji se opijaju. Za sada preliminarni podaci pokazuju na ipak nešto povoljniju situaciju u 2018. godini u odnosu na druge zemlje.