x
x

Povezanost pranja ruku i kontaktnog dermatitisa kod zdravstvenog osoblja

  23.11.2019.

Povezanost pranja ruku i kontaktnog dermatitisa kod zdravstvenog osoblja u Općoj bolnici Dubrovnik, članak objavljen u časopisu Medica Jadertina.

Povezanost pranja ruku i kontaktnog dermatitisa kod zdravstvenog osoblja

Kontaktni dermatitis je upalno stanje kože uzrokovano izravnim kontaktom, te je najčešća profesionalna bolest kože. Oštećenja kože kemijskim i fizikalnim iritansima koja djeluju izravno na površinu kože uzrokuju nastanak nealergijskog ili iritativnog kontaktnog dermatitisa. Ukoliko je oštećenje posljedica senzibilizcije kože tvarima male molekularne mase, radi se o alergijskom kontaktnom dermatitisu. Promjene se najčešće pojavljuju na rukama. Prilikom postavljanja dijagnoze koriste se anamnestički podaci, klinička slika i alergološka testiranja na standardne kontaktne alergene.

Cilj rada bio je istražiti pojavnost kontaktnog dermatitisa kao posljedicu pranja ruku medicinskim sredstvima za pranje i dezinfekciju kod zdravstvenog osoblja u Općoj bolnici Dubrovnik; utvrditi koja se sredstva za pranje i dezinfenkciju najčešće koriste u svakodnevnom radu, ali i procijeniti znanje ispitanika o čimbenicima rizika, kao i mjerama prevencije. Istraživanje je provedeno kod zdravstvenih djelatnika u nekim službama bolnice (Kirurški odjel, Jedinica intenzivnog liječenja i Interni odjel).

Iz rezultata istraživanja može se zaključiti kako samo mali broj zdravstvenih djelatnika ima dijagnosticirani kontaktni ili iritativni dermatitis. Sredstva za dezinfekciju ruku više od deset puta dnevno koristi preko 90% ispitanika, a najrašireniji u upotrebi su Plivasept proizvodi. Ispitani djelatnici promjene na rukama, koje su posljedica češćeg pranja i dezinfekcije kože ne doživljavaju kao bolest, nego kao posljedicu svoga posla.

Jelena Pezo, Ana Bakija-Konsuo, Sanja Zoranić, Ljiljana Betica-Radić